Lifestyle/Culinair
170687903
Culinair

Recept van de dag: zeer ouderwetse schelvisch

Gisteren had ik het hier over dat geweldige boekje van Wim Welberg, ’De Smulpaap van Borghende’. Een verzameling van vroeger. Maar daarom niet minder lekker. Eigenlijk verbijsterend dat dit soort recepten niet veel vaker wordt gegeven. De reden? Vrijwel alle recepten moeten tegenwoordig supermarktproof zijn. Tsja, en daar krijg je bijvoorbeeld géén schelvis. Een heerlijke vis die volop wordt gevangen en niet duur hoeft te zijn. Maak hem maar eens op de manier waarop de oudjes dat deden. Maar nu niet koken, maar in water van 80°C leggen.

Nodig voor 4 personen:

• 2 schelvissen, gefileerd

• zout

• ½ l visbouillon

• 1 lepel boter

• 2 lepels bloem

• 1 dl witte wijnazijn (naar smaak)

Bereiding:

Vis schoonmaken doen ze in de viswinkel wel voor je. Neem de filets van twee schelvissen. Breng in een brede pan een laag water aan de kook, doe er wat zout bij en draai het vuur uit. Leg er de schelvisfilets in, binnen 8 minuten zijn ze gaar.

Hou even in de gaten dat het water niet onder de 80° komt. Schep de filets uit het water op een schaal. Inmiddels heb je de zure saus al gemaakt. Laat de boter smelten, bloem er door, giet er de visbouillon bij en breng met zout, peper en een flinke scheut witte wijnazijn op smaak. Giet de saus over de vis. Gladde aardappeltjes erbij.

Leuk toch, vroeger?