Nieuws/Lifestyle
1727655
Lifestyle

Column

Generatiecrisis

Luizenmoeder: spiegel

Luizenmoeder: spiegel

Eigenlijk ben ik te oud om bij de patatgeneratie te horen. Maar ach, in mijn jeugd waren de kaders niet zo afgebakend. Dus herhaalden docenten en ouders met liefde de analyse van voetbalcoach Leo Beenhakker: wij van de patatgeneratie waren intens verwende wezens, eigenwijs, mondig, lui en vooral behept met een enorme dosis zelfoverschatting.

Luizenmoeder: spiegel

Luizenmoeder: spiegel

Toch kan het erger. Je zal maar als millennial door het leven moeten. Over jongeren geboren tussen 1980 en 2000 zijn boeken vol geschreven: de maatschappij zit behoorlijk met hen in de maag. Deze generatie is op zichzelf gericht, ongeduldig, gewend alles te krijgen en grootgebracht met het gevoel dat de hele wereld aan haar voeten ligt.

Nu ze op de werkvloer zijn beland, gaat het helemaal mis. Omdat ze moeite met de ouderwetse bedrijfscultuur hebben, niet per definitie speciaal worden gevonden en de sfeer er heel anders is dan in het gezin waar ze werden gecoacht en alle vrijheid kregen. Gevolg: het aantal burn-outs onder jongeren en het verloop op de werkvloer zijn schrikbarend hoog. Want als het even tegenzit, pakken ze hun spullen.

Nu de chaos compleet is, trekt de millennial zelf aan de bel door het bedrijfsleven te leren hoe je juist van ze kunt profiteren, door boeken over het echte leven van de millennial te schrijven en door een lans voor zijn ouders te breken. Want die ouders krijgen natuurlijk overal de schuld van omdat ze zijn vergeten hun kinderen te vertellen dat je keihard moet knokken om iets voor elkaar te krijgen.

Of het bij de volgende generatie beter gaat? Kijk naar de spiegel die tv-serie De luizenmoeder jonge ouders voorhoudt en trek je conclusies. Daarbij worden de kinderen die na 2002 zijn geboren Linksters genoemd omdat ze altijd aan technologie zijn gelinkt. Weinig hoopvol, denk ik dan. Want hoe sociaal sta je straks in het leven wanneer je de druk van sociale media als vanzelfsprekend ervaart, nauwelijks weet hoe het is om offline te zijn en gewend bent met één druk op de knop te worden bediend?

Maar er is juist hoop. Want deze groep jongeren, meldt de wetenschap, is toleranter, flexibeler en ruimdenkender dan welke eerdere generatie ook. Omdat ze niet opkijken van gezinnen die uit twee vaders of twee moeders bestaan, die uit gescheiden ouders zijn samengesteld of waar papa de huisvader alles draaiend houdt terwijl mama carrière maakt. Wie dat op hun conto kunnen schrijven? Precies. De lapzwansen van de patatgeneratie.

Chef VRIJ Babette Wieringa belicht elke week de wereld van lifestyle. Volg haar op Instagram en Pinterest: babettewieringa

[email protected]