Lifestyle/Reizen
1729327
Reizen

Zo upgrade je gratis naar businessclass

Met een beetje doorduwen maak je kans op een gratis upgrade in het vliegtuig

Met een beetje doorduwen maak je kans op een gratis upgrade in het vliegtuig

Amsterdam - De Britse schrijfster Tilly Bagshawe heeft tips om een gratis upgrade te krijgen naar businessclass stoelen in het vliegtuig.

Met een beetje doorduwen maak je kans op een gratis upgrade in het vliegtuig

Met een beetje doorduwen maak je kans op een gratis upgrade in het vliegtuig

Volgens de reisjournaliste heb je maar twee woorden nodig om in één telefoongesprek jouw standaard tickets gratis om te boeken naar eerste klasse.

En daarmee krijg je een zee aan beenruimte, andere drankjes en beter eten. Iedereen zou wel luxer willen vliegen, alleen het verschil zelf bijlappen heeft maar een enkeling ervoor over.

Volgens Bagshawe begint het luxe leven met een telefoontje naar de klantenservice van de luchtvaartmaatschappij. „Tegen hen zeg je de twee magische woorden: ‘revenue management’. Dat heeft voor mij altijd al gewerkt”, legt de schrijfster uit aan Business Insider. „Concreet vraag je ‘of revenue management al plaatsen in de eerste klas vrijgeeft’.”

Dan vraag je eigenlijk naar de dienst die beslist hoeveel upgrades er gegeven worden voor een bepaalde vlucht. Zij beslissen over dat cijfer, terwijl ze kijken naar wat het beste is voor hun omzet. Soms beslissen ze om mensen te verschuiven naar eerste klas, zodat er plekjes in economy vrijkomen, die vaak gemakkelijker verkocht raken. Op die manier doen zij er alles aan om zo veel mogelijk stoelen te vullen, zo schrijft Het Nieuwsblad.

Door die term aan de telefoon te melden, geef je aan dat je kennis van zaken hebt en dat je weet dat er zulke plekken vrijkomen. „Als ze je afwimpelen en zeggen dat er nog geen plaatsen vrij worden gegeven, dan laat je het nog eens checken”, geeft de schrijfster als tip. „Is het nog steeds een ‘nee’? Vraag dan of ze je rechtstreeks willen doorverbinden met ‘revenue management’ en check het bij de dienst zelf. Als ze daar ook zeggen dat dit niet het geval is, dan mag je zeker vragen waarom.”

„Mocht de vlucht al vol zijn: dan heb je pech. Volgende keer beter. Maar als de luchtvaartmaatschappij nog stoelen vrij heeft, dan kan je hen op de man af vragen: ‘Waarom geef je de upgrades niet vrij, als er nog zoveel plaatsen zijn?’ Aan het eind van het gesprek is de kans groot dat er toch een stoel voor je is vrijgemaakt in eerste klas”.

Zowel bij KLM als bij American Airlines kreeg ze naar eigen zeggen elke keer een upgrade. Volledig gratis. “Eén keer hebben ze me de volgende dag pas teruggebeld, om te zeggen dat er toch één is vrijgekomen. Maar tot nu toe heeft het steeds 100% succes!”