Nieuws/Lifestyle
1732821
Lifestyle

Ruim en vertrouwd

Wat koop je voor… € 13.000?

Wie crossovers als automode beschouwt, maar de geboden extra binnenruimte goed kan gebruiken, kan altijd nog voor een stationwagen terecht. Een van deze drie bijvoorbeeld!

Kia Cee’d SW (2012-’18)

De Kia Cee’d is is fraai gelijnd en rijdt heel behoorlijk. De 1,6 liter GDI-benzinemotor (1 op 14) is sterk en soepel. Wel is de Koreaan minder ruim dan de twee andere auto’s op deze pagina. Pluspunt voor occasionkopers is de 7 jaar fabrieksgarantie die overdraagbaar is mits het onderhoud goed en tijdig is uitgevoerd. Dat is het geval bij het witte exemplaar (2012, 111.000 km) dat in Tiel te koop staat bij de merkdealer. Prijs € 12.900.

Peugeot 308 SW (2013-heden)

De 308 is misschien niet de spannendste auto om te zien, maar wat rijdt hij fijn! De bagageruimte is een sterk punt: evenveel als de op het oog veel grotere Skoda. Bovendien wemelt het van de handigheidjes zoals een achterbank die je ook vanuit de laadruimte kunt neerklappen. Gaspedaal.nl loodst ons naar een grijze 1.2 Blue Lease (2015, 114.000 km), voor € 12.995 te koop bij een autobedrijf in Oss.

Skoda Octavia Combi (2013-heden)

Aan Skoda’s hangt een ‘doe maar gewoon’-imago, maar ondertussen biedt zo’n Octavia Combi veel waar voor zijn geld. Een handige houder voor je parkeerbonnetje en smartphone, bijvoorbeeld. Daarnaast biedt de stationwagen een gigantische bagageruimte van liefst 610 liter. Wij vinden een zilvergrijze 1.4-liter benzineversie (2013, 152.000 km) voor € 12.900 bij de merkdealer in Deventer.

Ons advies

Hij is niet de ruimste, is ietsjes ouder, maar heeft de minste kilometers en veruit het hoogste kwaliteitsniveau. Oftewel: wij zouden in dit geval kiezen voor de Kia!

Oordeel van de Wegenwacht

Kia Cee’d SW

Kwalitatief zijn Koreaanse auto’s tegenwoordig minstens zo goed als hun Japanse tegenhangers. Bij exemplaren met ’keyless entry’ kan de accu bij langere stilstand leegraken. Rijd je veel korte stukjes met de Cee’d, dan loop je het risico dat het start/stopsysteem op een gegeven moment dienst weigert. Een flink stuk rijden en het euvel is verholpen.

Peugeot 308 SW

De 1,2 liter motor functioneert probleemloos, maar het exemplaar met 1.6-liter inhoud kent wel wat problemen. Kapotte bobines bijvoorbeeld, of de inlaatnokkenas waarvan de verstelling niet meer werkt. De temperatuursensor geeft soms verkeerde waardes en de elektrische bekrachtiging van de waterpomp geeft er soms de brui aan.

Skoda Octavia Combi

Een 1.2-liter TSI motor wil nog weleens op drie cilinders gaan lopen omdat de bougiekabel doorslaat. Een kapotte temperatuursensor doet oververhitting vermoeden, maar dat valt vaak mee. Typisch Octavia is een geknikt vacuümslangetje, waardoor de motor inhoudt. De Wegenwacht lost al deze euvels ter plekke op.