Lifestyle/Culinair
1734381997
Culinair

Recept van de dag: Witlof met rauwe ham

Echt, ik hou van jullie. Dan schrijf ik: vertel me eens hoe jullie eieren precies gaar krijgen en dan stromen de vreemdste kookmethodes binnen. Mijn mailvriend Gerard Vos, de bijenhouder, heeft wel een heel bijzonder manier: „Zet een glas in het kookwater, en twee eieren ernaast. Zet de eieren op met koud water en als dat kookt, gas uit, timer aan, en dan na 130 seconden (2 minuut 10 seconden) uit het water, de eitjes. Het glas scheelt water en het kookt dus eerder!” Verder geeft hij het recept van een witlofsalade. Laten we dat doen!

Gauw wat eieren koken. Pellen en laten afkoelen. Kook het water voor de couscous en schenk over het graan. Laat maar staan. Lauw is goed. De frambozen van de struik van de buurman jatten, tenzij je mijn buurman bent (!). De grapefruit schoonmaken. Echt goed doen. Dus ook van de partjes het velletje afhalen.

Dan nog even naar de slager – slager, dus – voor wat rauwe ham. Misschien heeft hij wel wat echte Ardennerham. In ieder geval dunne plakjes.

Maak de saus door alle ingrediënten door elkaar te doen.

Meng de witlof met de couscous, en de kruidensaus. En drapeer het extra lekkers daar overheen, frambozen, grapefruit en de eieren.

Nodig voor 2 personen

• 100 gr couscous

• 100 gr water, gekookt

• 2 eieren, perfect gekookt

• 2 stronkjes witlof, fijn gesneden

• 50 gr dunne plakjes rauwe ham

• ½ grapefruit, goed

schoongemaakt

• 12 frambozen

• 3 eetl groene olijfolie

• 3 eetl sherryazijn

• 1 drupje sherry

• 1 theel verse oregano,

• beetje tijm, klein

beetje salie