Nieuws/Lifestyle
1738487
Lifestyle

Filmrecensie: ‘Red sparrow’ ✭✭✭

Seks als belangrijkste wapen

— Wat: film, thriller,

— spionage

— Regie: Francis Lawrence

— Met: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Thekla Reuten

Jennifer Lawrence: charmes verpakt in ijs.

Jennifer Lawrence: charmes verpakt in ijs.

Met haar naamgenoot Francis Lawrence – geen familie - maakte Jennifer Lawrence eerder drie Hunger Games-films. Nu hebben zij samen Red sparrow verfilmd, naar het gelijknamige boek van Jason Matthews. In deze spionagethriller verpakt de Oscarwinnares haar charmes in ijs en serveert ze met een Russisch accent.

Jennifer Lawrence: charmes verpakt in ijs.

Jennifer Lawrence: charmes verpakt in ijs.

Lawrence speelt Dominika Egorova, een prima ballerina bij het Bolsjoi Ballet. Een gruwelijk ongeluk op het podium maakt dat zij niet meer kan dansen. Omdat zij toch voor haar zieke moeder moet zorgen, laat zij zich door haar gluiperige oom (Matthias Schoenaerts) rekruteren als geheim agente. Al snel is er voor haar geen weg meer terug, Waarna zij tijdens een opleiding aan een staatsinstituut leert dat seks haar belangrijkste wapen is.

Dat Dominika vervolgens zonder enige praktijkervaring wordt ingezet om de door de wol geverfde CIA-agent Nate Nash (Joel Edgerton) informatie te ontfutselen, voelt vergezocht. Helemaal omdat de belangen zo groot zijn: Nash is de enige die de identiteit kent van een mol in de Russische veiligheidsdienst.

Jeremy Irons, Charlotte Rampling en ook onze eigen Thekla Reuten zijn te zien in aardige bijrollen. Verder biedt deze thriller in 139 minuten meer sfeer dan actie, op wat seks- en martelscènes na. Alleen de brandende blik van Jennifer Lawrence weerspreekt daarbij haar aangemeten koelheid. Die dient de onvoorspelbaarheid van dit scenario vol list en bedrog, maar maakt haar optreden tevens tamelijk vlak.