Nieuws/Lifestyle
1738506
Lifestyle

Filmrecensie: ’De wilde stad’ ✭✭

Stadsjungle verrast maar zelden

— Wat: film, documentaire

— Regie: Mark Verkerk

Slechtvalk met prooi op het ABN-Amro-gebouw.

Slechtvalk met prooi op het ABN-Amro-gebouw.

Met De wilde stad voltooit Mark Verkerk zijn trilogie over de natuur in Nederland. Na de Oostvaardersplassen (De nieuwe wildernis) en onze waterrijkste gebieden (Holland – Natuur in de delta) toont de regisseur ons nu de rijke flora en fauna van Amsterdam. We volgen Abatutu, de ervaren acteerkat uit Wiplala en Dokter Tinus, die ons dit keer met de voice-over van Martijn Fischer en teksten van columniste Sylvia Witteman door de stadsjungle gidst.

Slechtvalk met prooi op het ABN-Amro-gebouw.

Slechtvalk met prooi op het ABN-Amro-gebouw.

De geschoten natuurpracht mag dan fraai zijn, deze geënsceneerde en dus wat gekunstelde vertelwijze levert teleurstellend weinig nieuwe inzichten op. Toegegeven: de Amerikaanse rivierkreeftjes die rond het Amstel Hotel paraderen verrassen. En verbazingwekkend is ook de slechtvalk die zijn prooi vastprikt op de antiduivenpinnen van het logo aan het ABN-gebouw.

Verder zijn het vooral de ‘usual suspects’ die deze overgeproduceerde en met te veel bedachte muziek dichtgesmeerde natuurdocumentaire bevolken: de ratten in het riool, de reigers op de Dappermarkt en de muizen in de bioscopen. Volgens stadsecologen Anneke Blokker en Geert Timmermans – die aan de film meewerkten - beschikt ook Amsterdam over een heuse ‘Big Five’. Van dit vijftal hebben Verkerk en zijn crew de slechtvalk majestueus weten te vangen. Maar zeehonden in het IJ, ringslangen in het Vondelpark, vossen in het Westelijk Havengebied en ijsvogels in het Amsterdamse Bos, daar hadden we nou graag meer van willen zien.