Lifestyle/Reizen
1752776
Reizen

VRIJ op Schiphol

Uit & Thuis

Op Schiphol lopen dagelijks zo’n 200.000 passagiers rond. Waar gaan ze naartoe en waar komen ze vandaan? VRIJ vraagt naar hun bestemming.

Terug in de tijd op Cuba

Barry: „Cuba trekt ons. We willen weleens meemaken om zo’n vijftig jaar terug in de tijd te gaan. Ze zeggen dat zo’n 70-80 procent van de oldtimers die er rijden al niet meer origineel zijn, maar het lijkt ons toch leuk om te zien. We hebben niet voor een rondreis gekozen, want we willen ook een beetje tot rust komen. Mijn vrouw heeft namelijk ontzettend hard gewerkt. We willen een dagje naar Havana, maar ook lekker naar het strand, bruin worden.

We gaan kijken of we ook naar Trinidad kunnen. Dat schijnt een mooie stad te zijn, maar het is een eind rijden vanuit Varadero waar ons hotel staat. Verder willen we met dolfijnen zwemmen en ’s avonds naar een kroegje of muziek luisteren. Ik wil zeker een shirt van Cuba en sigaren kopen. Ik rook niet, maar dat hoort erbij.

Ik vind het wel een hoop geregel. Een visum aanvragen, een bewijs meenemen dat je een ziektekostenverzekering hebt en je kunt alleen daar het lokale betaalmiddel pinnen. Maar ja, als je wat wilt zien van de wereld... Mijn vrouw en ik hebben de laatste tijd best wat grote reizen gemaakt. Eigenlijk sinds mijn vader is overleden. Hij wilde op wereldreis, maar overleed voordat het zover was. Daarom willen wij niet meer wachten.”

Wie: Barry (42) en Nancy Wustenhoff (42), Amsterdam

Naar: Varadero, Cuba

Accommodatie: all-inclusive resort

Tijd: 9 dagen

Reden: vakantie

Verrassingsreis naar Oslo

Jacqueline: „Voor Elly’s verjaardag wilde ik iets speciaals doen. Haar oudste dochter opperde een verrassingsreis. Ik moest de organisatie de datum doorgeven, of we met de auto of het vliegtuig wilden, welke accommodatie en welk gebied. Dat moest Noord-Europa worden, want we kijken allebei graag Scandinavische series.

Een week voordat we weggingen, kregen we het weerbericht. Overdag min 2 graden en sneeuw, dus we wisten dat we warme kleding moesten inpakken. Later kregen we een berichtje wanneer we op Schiphol moesten zijn en daar hoorden we pas dat het Oslo zou worden. Leuk vonden we dat, want daar waren we allebei nooit geweest.

Bij het ontbijt hebben we steeds bepaald wat we die dag gingen doen. Wandelen door de stad, varen door de fjorden – mooi maar koud! – en bezoekjes aan onder meer het Maritiem Museum.

Het Vigeland-park is een aanrader, maar het was jammer dat de lucht net zo grauw en grijs als de vele beelden was.

We hebben rendierbiefstuk gegeten, lekker! Eten en drinken is er heel duur; voor een wijntje en een biertje moesten we 22 euro afrekenen. We willen zeker nog eens terug als het warmer is. Een verrassingsreis is ons ook goed bevallen.”

Wie: Elly (65) en Jacqueline (52), Huizen

Terug uit: Oslo, Noorwegen

Accommodatie: hotel

Tijd: 4 dagen

Reden: verrassingsreis