Nieuws/Lifestyle
1759093
Lifestyle

Meer stoelen dan centen

Wat koop je voor… € 12.000

Voor grote gezinnen is het leven al duur genoeg. Gelukkig kun je voor een relatief scherpe prijs een tweedehands zevenzitter aanschaffen. Een van deze drie, bijvoorbeeld!

Occasionselectie

Chevrolet Orlando (2011-’14)

De laatste bouwjaren zijn kwalitatief goed en de Orlando is gigantisch ruim. Daarnaast zit de MPV vol slimme opbergruimtes. De Orlando rijdt heel behoorlijk en is best comfortabel. Ze staan niet op elke straathoek, maar via gaspedaal.nl komen we op het spoor van een zwarte 1.8 LT (2011, 97.000 km) die voor € 11.695 te koop wordt aangeboden bij een voormalige dealer van het merk in Den Haag.

Opel Zafira (2005-’11)

Achter het stuur zit je opvallend hoog; daar moet je van houden. Maar eenmaal aan die bijzondere zitpositie gewend, toont de Zafira zich een stille en comfortabele metgezel, mede dankzij de fijne voorstoelen. Wie op zoek is naar deze Opel, heeft ruim keus. Wij laten ons oog vallen op eentje met een 1.6-liter motor, de sterkere versie van na de facelift. Hij (2011, 69.000 km) staat voor € 11.950 bij een autobedrijf in Opperdoes.

Renault Grand Scénic (2009-’17)

De Grand Scénic is het grote broertje van de Scénic. Let goed op, want zeven stoelen zijn bij dit type auto niet standaard! De vijf achterste stoelen zijn uitneembaar en op de tweede zitrij is het mogelijk er twee verder naar het midden te plaatsen. Slim, net als de hoeveelheid opbergvakjes. Wij kiezen een mooie 2.0-liter Dynamique (2011, 98.000 km) bij een autobedrijf in Drachten voor € 11.950.

Oordeel van de Wegenwacht

Chevrolet Orlando

Koreaanse Chevrolets tonen zich heel betrouwbaar. Bij versies met een 1.8-liter benzinemotor wil de variabele inlaat weleens vastzitten of juist los trillen. In beide gevallen kan de Wegenwacht dit euvel ter plekke verhelpen. Een dashboard dat dienst weigert, komt weer tot leven na een harde ’reset’. Accu los, 10 minuten wachten, alles weer activeren: klaar!

Opel Zafira Tourer

In de Zafira zit vaak dezelfde 1.8-liter benzinemotor als bij de Orlando. Het probleem van de variabele inlaat komt bij deze Opels dus ook voor. Specifiek voor de Zafira is de weigerende dynamo; ook de elektrische stuurbekrachtiging houdt er soms mee op. Dat kan de Wegenwacht verhelpen door die dynamo te vernieuwen.

Renault Grand Scénic

Bij de (Grand) Scénic willen de individuele bobines nog weleens de geest geven. De Wegenwacht kan dit oplossen, mits er snel aan zo’n bobine valt te komen.

Elektronische storingen zijn in allerhande vormen bekend. Meestal worden ze veroorzaakt door vocht of vuil dat ergens heeft weten binnen te dringen.

Ons advies

In dit geval kiezen we voor de Chevrolet. De Koreaanse MPV is weliswaar minder courant, maar biedt daardoor net iets meer auto voor dit budget dan de twee andere merken.