Lifestyle/Wetenschap
1765170930
Wetenschap

Uitsterven Neanderthalers verklaard

Een fatale oorinfectie

Door een oorontsteking raakte de Neanderthaler verzwakt.

Door een oorontsteking raakte de Neanderthaler verzwakt.

Een tamelijk onschuldige oorinfectie, die je tegenwoordig met een antibioticakuur te lijf zou gaan, zou weleens geleid kunnen hebben tot het uitsterven van de Neanderthalers, de voorlopers van de moderne mens.

Door een oorontsteking raakte de Neanderthaler verzwakt.

Door een oorontsteking raakte de Neanderthaler verzwakt.

Dat hebben wetenschappers aan de Downstate Health Sciences University in New York geconcludeerd, na onderzoek naar de ontwikkeling van de buis van Eustachius bij de primitieve mens.

Prof. Samuel Márquez schrijft in vakblad ’The Anatomical Record’ dat de oren van Neanderthalers vergelijkbaar zijn met die van kinderen nu. En net zoals bij kinderen had hun buis van Eustachius een bepaalde hoek, waardoor infecties veel vaker voorkwamen.

Het oor van een kind - van de moderne mens - verandert echter vanaf hun vijfde jaar, waarna de infecties minder kans krijgen. Dit gebeurde bij Neanderthalers niet, stelt Márquez. „Ze konden overlijden aan de ontsteking zelf, maar ook verzwakken door langdurige koorts en ziekte. En in een wereld waar de ’survival of the fittest’ gold, was dat fataal.” De moderne mens overleefde wel, ten koste van de Neanderthaler.

De Neanderthalers woonden, zo’n 450.000 jaar geleden, een in een gebied dat zich uitstrekte van Siberië in het oosten tot aan Spanje in het westen en van Groot-Brittannië in het noorden tot aan Irak in het zuiden. Ze stierven uit toen de moderne mens zich pakweg 50.000 jaar geleden in Europa en Azië settelde.