Lifestyle/Thuis & Tuin
1766489449
Thuis & Tuin

Tuinvraag

Groene gevelbekleding: hier moet je op letten

Een groene gevel is mooi en werkt verkoelend.

Een groene gevel is mooi en werkt verkoelend.

Elke week behandelen we in VRIJ tuinvragen van lezers. Vandaag: In onze buurt staat een huis met een volledig groene gevel, prachtig. Ik zou dat ook graag willen, maar volgens mijn man is dat schadelijk voor de gevel?

Een groene gevel is mooi en werkt verkoelend.

Een groene gevel is mooi en werkt verkoelend.

Zo’n volledig groene gevel is inderdaad een mooi gezicht. Bovendien werkt het verkoelend en beschermend, want daar waar het groen is dichtgegroeid, beschermt het de gevel goed tegen wind en slagregens. Voorwaarde is wel dat het gevelwerk op orde is, anders is het effect juist tegengesteld; vochtproblemen kunnen verergeren doordat het vocht niet gemakkelijk kan verdampen en scheuren in de gevel kunnen groter worden, doordat de plant zich naar binnen dringt.

Kies je voor gevelbekleding, zorg er dan voor dat je muur in orde is en eventuele schades zijn gerepareerd. Houd verder ramen, dakranden en ventilatieopeningen vrij door regelmatig te snoeien.

Wil je helemaal zeker zijn dat je gevelbeplanting geen schade veroorzaakt, kies dan voor ’losstaande’ planten, ook wel ’afstandgroeiers’ genoemd. Dit zijn de planten die – in tegenstelling tot zelfklimmende planten zoals de wingerd of de klimop die zich met zuignapjes of worteltjes vastzetten aan de muur – hulp nodig hebben bij klimmen. Denk aan de blauwe regen of een druivenplant.