Nieuws/Lifestyle
1772715
Lifestyle

Recept van de Dag: Dubravacka Rozata

Er was een wijnfeest in de Kroatische ambassade. De Kroatische wijnmannen hadden feilloos begrepen wie onze vorstin van de goede smaak is, Betty Koster natuurlijk. En Betty werd voor een jaar ambassadrice voor de Kroatische wijn. Een prachtavond voor haar en een prachtavond voor mij want er liep nog een favoriete culivrouw, namelijk Sascha de Lint.

Zij is Greenage en ooit winnares Masterchef en een soort van Kroatisch en kookt je de ogen troebel. Zo ook deze avond. En met in de ene hand nog een geweldig stuk kaas, proefde ik haar rozata’s, flan uit Dubrovnik.

Doe rietsuiker en water in een klein pannetje met dikke bodem en breng aan de kook, laat zachtjes pruttelen tot de karamel licht bruin kleurt. Verdeel de hete karamel over 4 vuurvaste schaaltjes en zet ze weg tot gebruik.

Doe alle overige ingrediënten behalve de eieren in een pan, breng tegen de kook aan en laat 15 minuten nèt niet koken. Klop eieren los in een kom, giet er het hete melkmengsel bij en roer goed door. Verdeel het mengsel over de schaaltjes met karamel.

Zet de schaaltjes in een vuurvaste schaal of braadslede en giet water in de schaal tot ¾ van de hoogte van de schaaltjes. Plaats de schaal in het midden van de oven, 180 °C, gaar 45 minuten en laat ze volledig afkoelen. Keer de schaaltjes om boven bordjes. Erbij dronk ik een lichte dessertwijn Muskat Momjanski van huis Kabola uit Istrië. Mmmm!

Nodig voor 4 schaaltjes:

• 6 eetlepels rietsuiker

• 2 eetlepels water

• 5 eieren

• ½ liter volle melk

• 5 eetlepels suiker

• snufje zout

• het merg van 1 vanillestokje

• de heel fijn geraspte schil van ½ sinaasappel