Lifestyle/Op weg
1783548344
Op weg

Duizenden eigenaren getroffen

Elektrische Volvo kan zomaar op hol slaan

De elektrische Volvo XC40.

De elektrische Volvo XC40.

De volledig elektrische Volvo XC40 kan plotseling stilvallen, of zomaar op hol slaan. Dat wordt veroorzaakt door een mogelijk defect in de kabelboom, zo blijkt.

De elektrische Volvo XC40.

De elektrische Volvo XC40.

Bij het genoemde model kan door een productiefout namelijk water in de kabelboom terechtkomen. Daardoor ontstaat corrosie, met als gevolg dat de signalen van het gaspedaal verstoord worden. Zodoende kan de volledig elektrische Volvo XC40 helemaal stilvallen, of plotseling accelereren, zo meldt het Belgische Auto55.

Ingebouwde veiligheidsfunctie

Het defect kwam naar boven toen Volvo verschillende klachten ontving over de reacties van het gaspedaal. Overigens heeft het tot noch toe niet tot ernstige verkeersongevallen geleid, in het geval van de elektrische Volvo XC40.

Volvo zelf zegt dat de voertuigen een ingebouwde veiligheidsfunctie hebben, die bij het ontvangen van defecte signalen de acceleratie juist vermindert. Zodoende is het voertuig dus nog altijd bestuurbaar, aldus de fabrikant zelf. Toch heeft het nu een terugroepactie op touw gezet.

Enkele duizenden auto’s

De getroffen auto’s zijn gemaakt tussen 8 september 2020 en 13 augustus 2021. In Nederland gaat het om 3800 auto’s. Klanten zijn op dit moment nog niet geïnformeerd, maar dat zal spoedig gebeuren. “Volvo Car Nederland treft momenteel de laatste voorbereidingen met betrekking tot communicatie en logistiek om de getroffen klanten, samen met de dealers, zo snel mogelijk van dienst te zijn”, zo meldt het bedrijf tegenover deze krant.