Lifestyle/Natuur
1783568743
Natuur

Nederland krijgt nieuw zeldzaam bos

Amersfoort - Staatsbosbeheer gaat in natuurgebied Gelderse Poort tussen Arnhem en Nijmegen een voor Nederland zeer zeldzaam bos aanplanten. Het gaat om hardhoutooibos, dat in Nederland maar op drie plekken voorkomt.

Het aanplanten van het bos is onderdeel van een natuurprogramma langs de grote rivieren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

In uiterwaarden langs de grote rivieren groeien ooibossen. Dat zijn bosschages die er goed tegen kunnen dat ze regelmatig onderlopen door hoogwater. Meestal gaat het om zachthoutooibossen van wilgen en populieren. Die boomsoorten hebben geen last van water.

Bomen als eiken, esdoorns, haagbeuk en zoete kers kunnen veel minder goed tegen wateroverlast en groeien daarom alleen op plekken die bijna nooit onderlopen. In Nederland zijn zulke plekken langs de rivieroevers zeer zeldzaam. Hardhoutooibos groeit alleen in de Millingerwaard bij Nijmegen, bij Brummen en bij het Overijsselse Zalk.

Staatsbosbeheer gaat nu in de Geitenwaard, een terrein van Rijkswaterstaat, meteen een heel bos aanplanten. De dienst hoopt dat er in het bos zeldzame planten gaan groeien zoals maarts viooltje, besanjelier en muskuskruit, die op hun beurt weer vogels als de blauwborst en de nachtegaal aantrekken.