Nieuws/Lifestyle
1786272456
Lifestyle

Dagrecept: Tijd (letterlijk) voor smakelijke Franse uiensoep

Uiensoep uit een pakje kun je toch echt niet vergelijken met het echte werk, maar daar moet je wel wat tijd voor maken. De uien hebben namelijk lang nodig om bruin en zoet te worden.

Franse uiensoep bestond trouwens lang geleden vooral uit uien en heet water, geld voor kostbare fond/bouillon was er niet. Je kunt hem nog steeds alleen met water maken, dat bewijst hoeveel smaak er in die bolletjes zit...

Neem een pan met een dikke bodem en bak de uien 15-20 minuten zachtjes in de boter en olie. Daarna kan het deksel eraf en gaan de suiker en zout erbij. Die suiker helpt bij het karameliseren van de uien.

Bak minimaal 30 minuten op matig vuur de uien mooi goudbruin (blijf hierbij omscheppen). Voeg de wijn toe en draai het vuur wat hoger zodat de alcohol weer verdampt. Dan kan het vuur omlaag, doe de bloem erbij, bak een paar minuutjes door en vervolgens is het tijd om de bouillon en kruiden toe te voegen. Laat 30 minuten zachtjes koken met het deksel van de pan. Haal de kruiden eruit, proef of de soep genoeg smaak heeft, maar hou rekening met de kaas die er nog in gaat; je serveert de soep immers met geroosterd stokbrood en gruyère.

Nodig voor 4 personen:

- 750 g uien (in zeer fijne ringen gesneden)

- 40 g roomboter, 1 el olie

- 1/2 tl zout, 1/2 tl suiker

- 30 g bloem

- 4 takjes tijm en een laurierblad (vastgebonden)

- 1,5 liter runderbouillon

- 75 ml droge witte wijn

- zout en peper

- 150 g gruyère

- stokbrood