Nieuws/Lifestyle
1786873772
Lifestyle

Recepet van de dag: gekonfijte kabeljauw

“Bart, bedenk een leuk recept met kabeljauw?” Per omgaande kwam deze culinaire mijmering van kookvriend Bart van Olphen (Fishtales). “Meest voor de hand liggend is om een mooie kabeljauwfilet in boter te bakken of te garen in de oven. Maar er zijn meer technieken, soms zo subtiel dat je een nieuwe smaakervaring beleeft.

Konfijten betekent dat je de vis onderdompelt in olie van 60 graden Celsius. Laat ‘m langzaam laat garen en zorg ervoor dat de temperatuur niet te veel schommelt. Wordt deze te hoog, dan stollen de eiwitten en dan is de vis al te ver. Het lekkere aan deze bereiding is dat doordat de vis onder olie staat niet uitdroogt. Een mals en sappig stuk vis tot gevolg.

Voor twee culinaire avonturiers:

• 2 kabeljauwfilets, zonder vel, 150- 170 gram

• 1 rode peper, in lengte doorgesneden

• 1 bol knoflook, gehalveerd door ‘de evenaar’

• 1/2 venkel, in ringen

• 1 ui, in grove ringen

• 1 laurierblad

• 5 takjes verse tijm

• ½ citroen in schijfjes

• 1 liter lichte olijfolie

• grof zeezout

Bereiden:

Neem een diepe pan en fruit de rode peper, knoflook venkel en ui in twee lepels olijfolie gedurende 2-3 minuten. Blijf roeren zodat ze niet kunnen verkleuren. Voeg nu de rest van de olie toe, de laurier, tijm en citroen. Neem een kerntemperatuurmeter en breng de olie tot 60 graden Celsius.

Leg de vis dusdanig in de pan dat deze goed onder staat. Gaar de vis in ongeveer een kwartier en haal de filets dan uit de pan. Serveer de vis met wat van de lekkere olie en een snuf zeezout. De olie kun je filteren en bewaren voor een volgende keer.