Lifestyle/Culinair
1794163717
Culinair

Recept van de dag: cranberries oefenkerst

Er kwam een cadeautje uit Terschelling, Biologische Terschellinger Cranberries. Gedroogd (heerlijk in vrijwel al het kerstgebak), geweldig in zelfgebakken rozijnenbollen, echt je kan ze altijd als vervanger van krenten gebruiken, voller van smaak, eerlijker.

Maar wat met de doos verse Cranberries? Nou, samen met sinaasappel, sap van persen bijvoorbeeld. Of er compote van maken. Maar dat doet iedereen al. Ik vond dit recept. Moet je bij de poelier wel een beetje everzwijnschoudervlees halen. Ja, gewoon varkensstoof kan ook.

Nodig voor 4 personen:

• 750 g everzwijn schoudervlees

• 250 g sjalotten, fijngehakt

• 250 g kleine champignons, gesneden

• 2 wortels, in plakjes

• 1 eetl bloem

• ¾ l rode wijn

• 1 laurierblad

• 60 g gedroogde cranberries

• 30 g pure chocolade

• zout, peper, suiker

Bereiden:

Verhit wat olie in een ruime gietijzeren pan met goed sluitende deksel. Bak het vlees bruin, in porties. Breng op smaak met zout en peper en haal uit de pan. Beetje olie erbij, bak de champignons en haal uit de pan. Fruit de sjalotten en wortels in nog en beetje olie. Breng op smaak met zout en peper. Vlees erbij, bloem er over gestoven, bak twee minuten.

Blus af met wijn. Laurierblad toevoegen. Anderhalf uur stoven. Heel zacht af en toe blub. Voeg veenbessen toe en stoof nog 20 minuten. En nu komt het, hak de chocolade grof, smelt in de goulash. Voeg champignons toe en nog even op temperatuur laten komen. Breng op smaak met zout, peper en theelepel suiker. Puree erbij. Noem het maar een soort oefenkerst.