Nieuws/Lifestyle
1824499
Lifestyle

Autorijden voor fietsprijzen

Wat koop je voor… € 1.000

Fatsoenlijk autorijden voor een klein budget kan al voor €1.000. Je moet alleen weten waar je op moet letten. Gelukkig hebben we daarvoor het nuttige commentaar van de Wegenwacht!

Occasionselectie

Ford Ka (1997-’08)

De eerste Ka oogt onverminderd eigenwijs. Het is een vrij basale auto die ook technisch eenvoudig in elkaar steekt. Als je veel snelwegkilometers maakt, doe je er verstandig aan te kiezen voor een 70 pk sterke uitvoering ( 1 op 15). Ondanks het bescheiden budget staan er vele honderden Ka’tjes te koop op gaspedaal.nl. Zoals de zwarte 1.3 Trend (2003, 122.000 km) voor €1.000 bij een handelsonderneming in Rotterdam.

Nissan Micra (1992-’03)

Nog altijd is deze Nissan een gemakkelijk rijdende auto. Vanwege zijn lage gewicht (minder dan 900 kg) heb je in veel gevallen genoeg aan de 1.0-liter benzineversie, maar de 1.3-liter uitvoering is uiteraard vlotter. Ondanks zijn compacte maten is de Micra van binnen relatief ruim. Het praktijkverbruik ligt tussen 1 op 15 (1.3) en 1 op 18 (1.0). Bij een autobedrijf in Heerhugowaard staat voor € 999 een 1.0 (2001, 129.000 km).

Suzuki Alto (2002-’06)

In tegenstelling tot de Ford en de Nissan heeft de Suzuki Alto standaard vijf portieren. Naar verhouding is het best een comfortabele auto; de Alto is alleen erg zijwindgevoelig. Dit model werd maar met één krachtbron geleverd, maar die 1.1-liter benzinemotor (1 op 17) voldoet aan alle eisen. De zilvergrijze GLS-uitvoering bij een autobedrijf in Doorn komt uit 2002 (121.000 km). De vraagprijs van € 999 is inclusief een verse APK.

Oordeel van de Wegenwacht

Ford Ka

Bij deze Ka zijn wat storingen bekend. Een motor die stopt als het licht wordt ingeschakeld bijvoorbeeld, veroorzaakt door een defect massacontact bij het linkerachterlicht, waarop ook de brandstofpomp is aangesloten. De grootste kwaal is roest, onzichtbaar achter de plastic bumpers. Wanneer het eronderuit piept, is het vaak te laat voor reparatie.

Nissan Micra

Deze generatie Micra’s is kwalitatief uitstekend. De luchtmassameter van de injectie is wel een zwak punt (en vervangen een kostbare grap). Elektronische storingen blijken vaak veroorzaakt door vocht of vuil in de zekeringkast. De Wegenwacht maakt de boel schoon en u kunt uw weg weer vervolgen. Let goed op roest bij de dorpels.

Suzuki Alto

Kwalitatief is de Suzuki Alto steengoed. De auto wil zijn sleutel soms niet herkennen; dat kan de Wegenwacht tijdelijk ondervangen. Let bij aankoop op de achterwiellagers die relatief snel slijten. De hele achterwielophanging is sowieso kwetsbaar; wanneer je met de achterzijde van de Alto hard de stoep raakt, moet de auto opnieuw worden uitgelijnd.

Ons advies

De Suzuki Alto is van dit drietal echt de beste koop.

Meer WAT KOOP JE VOOR:

- Wat koop je voor... 10.000 euro

- Wat koop je voor... 7.500 euro

- Wat koop je voor... 2.500 euro