Nieuws/Lifestyle
183022684
Lifestyle

Dagrecept: Smakelijke klassieker uit Nice

Ik was afgelopen weekend in Toulouse. Je kunt er heerlijk eten, een wereldberoemd gerecht is cassoulet: een stoof van witte bonen, varkensvlees, eend en worst. Deze en andere bereidingen van eend lenen zich meer voor de koudere maanden. Om toch in Franse sferen te blijven gaan we een stuk oostelijker, met een salade Niçoise.

Sommigen vinden dat een echte salade Niçoise geen sla bevat, noch aardappeltjes. Om het licht te houden laten we de aardappeltjes achterwege (maar voel je vrij om ze toe te voegen). De sla houden we erin. Een (aangepast) recept uit De kunst van het koken (Kosmos), van Julia Child.

Maak voldoende dressing door drie delen olijfolie en één deel citroensap te mengen. Neem een slakom en bedek deze met de sla, besprenkel met een beetje olijfolie en bestrooi met een snufje zout. Doe de geblancheerde haricot verts in een mengkom met een beetje van de dressing en breng op smaak met zout en peper. Sprenkel wat dressing over de tomaten, doe hetzelfde met de tonijn. Verdeel dan de tonijn en stukjes tomaat over de sla. Voeg dan de eieren en ansjovis toe. Maak af met de zwarte olijven, kappertjes en gehakte peterselie.

Nodig voor 3-4 personen:

- 1-2 el extra vierge olijfolie

- 300 g haricot verts

(geblancheerd)

- 2-3 tomaten (in vieren)

- 200 g tonijn in olie

(uitgelekt)

- 4 hardgekookte eieren (gehalveerd)

- blikje ansjovis (in olie, uitgelekt)

- 80 g zwarte olijven

- 2-3 el kappertjes, 1 kropsla

- 10 g peterselie (gehakt)

- olijfolie, citroensap