Lifestyle/Culinair
1838730037
Culinair

Groenten met draden schoonmaken: zo doe je dat

Sperziebonen, peultjes, sugarsnaps en bleekselderij. Wie is er niet gek op? Vervelend aan deze groenten zijn wel die harde draden die ze lastig te verteren maken. Het verwijderen van die dragen is even wat werk, maar wel de moeite waard. We leggen je uit hoe je het beste te werk kunt gaan.

Sperziebonen

Hoewel veel sperziebonen uit de supermarkt ze niet meer hebben, hebben deze bonen oorspronkelijk draden. Vooral bij de biologische bonen zijn ze redelijk goed zichtbaar.

Als je sperziebonen wil schoonmaken, begin je met het afsnijden van het puntje. Dat is dus niet de steelaanzet – de plek waar de boon aan de plant heeft gezeten – maar de andere kant. Als je deze eraf snijdt of trekt, kun je het draadje aan de holle kant van de boon meteen meenemen. Zorg dat je het puntje helemaal doortrekt tot de onderkant van de boon en doe vanaf daar ook de andere kant.

Daarna is het tijd om de sperziebonen te wassen en eventueel doormidden te snijden. Zo zijn ze klaar om in je gerecht te verwerken.

Goed om te weten: waar sperziebonen regelmatig draden hebben, geldt dat niet voor haricots verts. Daar ben je dus sneller klaar mee.

Bleekselderij

Voor het schoonmaken van bleekselderij heb je een mesje nodig. Snijd eerst de onderkant van de bleekselderij af en verwijder eventuele bladeren. Was de stengels onder koud water.

Om de harde draden aan de buitenkant van de stengels te verwijderen, moet je je eigen ‘puntje’ creëren. Dat doe je door de stengel aan de binnenzijde van de bovenkant iets in te snijden. Dat bovenste stukje kun je er vervolgens aan de buitenzijde af trekken, waardoor je meteen de harde draden meeneemt.

Sugarsnaps, peultjes en andere groenten

Het schoonmaken van sugarsnaps en peultjes is vrijwel gelijk aan het schoonmaken van sperziebonen. Snijd dus het topje van de peultjes en trek de harde draad aan de hollere binnenkant van de boon mee. Herhaal dit vervolgens met de steelaanzet en de draad aan de buitenkant.

Als je overigens bij de eerste paar bonen geen draden vindt, is de kans groot dat ook de rest draadvrij is. Dan hoef je alleen de steelaanzet te verwijderen.