Lifestyle/Gezondheid
1846399895
Gezondheid

Forse stijging corona-gevallen Nederland

’Alles draait om uitbraak Italië’

Ab Osterhaus, viroloog en influenzadeskundige.

Ab Osterhaus, viroloog en influenzadeskundige.

De toename van het aantal coronabesmettingen in ons land met 15 nieuwe gevallen lijkt snel te gaan maar is zeker niet onverwacht. ,,De meeste gevallen hebben een correlatie met Noord-Italië en daar is het zeker níet onder controle,” zegt viroloog Ab Osterhaus.

Ab Osterhaus, viroloog en influenzadeskundige.

Ab Osterhaus, viroloog en influenzadeskundige.

,,Bovendien ligt de toename in de lijn der verwachting omdat we ook meer mensen zijn gaan testen met klachten,” zegt microbioloog Marc Bonten van het UMC Utrecht. ,,Gezien het aantal mensen dat positief wordt getest op corona, is het bijna niet voor te stellen dat er geen verspreiding plaats zal vinden.”

In totaal zijn nu 38 mensen positief getest, heeft het RIVM woensdag gemeld. Bonten: ,,Dat betekent dat het virus zich hier nu nog niet snel verspreidt. In China verspreidde het zich als een razende en verdubbelde het bijna per dag. Dat is bij ons niet het geval; hier wordt het goed gedetecteerd en geïsoleerd. Het gaat zo goed als het kan gaan.”

Italië

Aan een getalsmatige voorspelling over het aantal besmettingen willen Bonten en Osterhaus zich niet wagen. ,,Dat wordt nu nog bepaald door hoeveel mensen er naar Italië zijn geweest en wat er nog heen gaat en weer terugkomt. Als je vanaf nu niemand meer in ons land toelaat, zou het theoretisch zo kunnen zijn dat we over twee weken -de incubatietijd- nul besmettingen meer constateren,” zegt microbioloog Bonten.

Volgens Osterhaus valt of staat een mogelijke toename van besmetting ook met het bewustzijn van de Nederlander. ,,Iedereen die in Noord-Italië is geweest en luchtwegklachten of koorts ontwikkelt, weet nu wel zo’n beetje dat je je moet melden. Het is zaak er snel bij te zijn en bij besmetting contactonderzoek te doen. We kunnen ook zeggen; houd iedereen aan huis gebonden die in Italië is geweest -ook zonder klachten-. Maar dat is wel een erg draconische maatregel. Er is nu even een piek, vanwege de terugkeer van de vakantiegangers uit het zuidelijke land. De ‘invoer’ van besmette mensen is mogelijk gestopt.”

Máár daar twijfelt Bonten aan: ,,Het uitbraakgebied in Italië breidt zich steeds meer uit. Bovendien komen er ook steeds meer signalen van uitbraakgebieden in Engeland, Frankrijk en Duitsland. Ook daar zullen Nederlanders zijn die naar huis komen of heen en weer rijden.”

Onderzoek

Volgens het RIVM is van enkele besmette patiënten de bron van de besmetting nog onbekend. „Dit is nog in onderzoek. De GGD heeft een contactonderzoek opgestart.”