Lifestyle/Culinair
1860420973
Culinair

Wijncolumn: tegendraadse wijn met prachtbalans

Pieter Nijdam schrijft wekelijks over een bijzondere wijn. Vandaag over Maurel (!), gemaakt van louter Cabernet Franc afkomstig uit wijngaarden op de zonrijke helling van de Montagne Noir.

Geen november zonder Cabernet Franc. Sommigen noemen het de rode herfstdruif bij uitstek, maar op een mooie lenteavond presteert hij want ons betreft minstens zo goed.

Als oudste broer onder de Cabernets leed Franc jarenlang een vergeten bestaan. Broertje Sauvignon eiste alle aandacht op. Alleen in Parijse bistrots bleef de vraag naar Franc al die jaren constant en vooral die uit de Loire.

Een Parijse bistrot zonder Chinon, Bourgeuil of Saumur-Champigny gemaakt van 100% Cabernet Franc is haast ondenkbaar. Dat kun je net zo goed dit laagdrempelige culinaire instituut opdoeken.

Onze Cabernet Franc komt voor de verandering niet uit de Loire, maar helemaal uit Frankrijks diepe zuiden. Caberdès heet de kleine wijnstreek in de buurt van Carcassonne.

Voor de appellation gelden strenge regels. Zo mag wijn alleen Caberdès heten als het voor ruim de helft bestaat uit zogenaamde atlantische druiven, zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot. De andere veertig procent betreft dan mediterrane rassen, waaronder Grenache, Syrah, Cinsault en Fer Servadou. Wijn van slechts één variëteit is strikt verboden.

De familie Maurel van Maison Ventenac heeft lak aan deze regulering. De tegendraadse wijnmakers willen gewoon de lekkerste wijn maken en dat kan heel goed van één druif en al helemaal als het om Cabernet Franc gaat. Die heeft immers al zoveel van zichzelf en hoef je niet te pimpen met andere rassen.

Maurel (!) is gemaakt van louter Cabernet Franc afkomstig uit wijngaarden op de zonrijke helling van de Montagne Noir. Heerlijk rijp bessenfruit (zwarte-, rode- en veenbessen), tikje laurier, wat potlood, prachtbalans.

Dat Maurel (!) volgens de regeltjes alleen Vin de France mag heten in plaats van Cabardès, ziet de familie eerder als een geuzenprestatie, dan een diskwalificatie. Gelijk hebben ze. Laat ons het glas heffen op alle tegendraadse wijnboeren. Zij maken het verschil.

Maurel (!) 2019

sauter.nl, €10,50