Lifestyle/Natuur
1862504303
Natuur

Meer onderzoek nodig naar nestplaatsen van gierzwaluwen (en jij kunt daarbij helpen)

De Vogelbescherming wil meer te weten komen over de nestplaatsen van gierzwaluwen die in Nederlandse dorpen en steden leven om de plekken voor de vogels zo beter te kunnen beschermen. De organisatie roept mensen op om het te melden als zij een nestplaats spotten.

Wie tussen half mei en eind jullie een nestplaats vindt, kan dat doorgeven aan waarneming.nl. „Hoe meer nesten bekend zijn, hoe makkelijker het is om ze tijdens renovatie te beschermen”, zegt Femke Jochems van Vogelbescherming Nederland.

Gierzwaluwen broeden in Nederland in gebouwen. Volgens de Vogelbescherming verdwijnen door het steeds beter isoleren van de huizen de nestplaatsen, terwijl gierzwaluwen erg honkvast zijn. „Om ervoor te zorgen dat gierzwaluwen plekken houden om te broeden moet er tijdens renovaties rekening gehouden worden met de beschermde gierzwaluwnesten.”

Nestlocaties

Volgens de Vogelbescherming is het niet lastig om een nestplaats van een zwaluw te vinden. Een gierzwaluw in de lucht kun je in de gaten houden door te kijken onder welke dakpan of in welke neststeen de vogel naar binnen vliegt.

Ook holle goten, kantpannen of dakbekistingen zijn favoriete nestlocaties. Locaties als nestplaats kunnen worden doorgegeven als een gierzwaluw daadwerkelijk een invlieg-opening ingaat, als roepende vogels of piepende jongen te horen zijn op de plek waar het nest zich bevindt, of als duidelijke poepsporen van de gierzwaluw te zien zijn onder het nest.