Nieuws/Lifestyle
1870578
Lifestyle

Recept van de dag

Tomaten roosteren

Behalve wanneer je ze midden in de zomer van een zuidmuur plukt, blijft het toch een beetje hannesen met tomaten. Meestal koop ik ze in blik. Of de zongedroogde (van Green Age, zondermeer de lekkerste) op olie. Maar je kan het ook zelf lekker maken.

Nodig voor twee personen:

• 400 gr cherrytomaten

• tak rozemarijn

• 4 tenen knoflook

• 2 theel tijm

• 2 theel marjolein

• ½ theel grof zout

• grof gemalen zwarte peper

• 2 sjalotten grof gesneden

• 1 bos veldsla

• 200 gr gedroogde geribbelde pasta

Bereiding

Een grote pot vol kleine tomaatjes meenemen. Dan zet je de oven alvast op 180°C en breek je wat knoflook van de bol. Snij twee sjalotten in stukken. Haal een tak rozemarijn, wat tijm, wat marjolein en dan snij je de tomaten door en doe je zo in een ovenschaal, en al die kruiden erbij.

Knoflook, ui, wat grof zout, wat grof gemalen zwarte peper en een grote scheut geweldige olijfolie, daar dan nog wat balsamico bij en even omscheppen. De oven in. Na een kwartier even schudden. Nog een kwartier. Tot je ruikt dat het goed is.

Heb je de pasta al gekookt? Natuurlijk heb je dat. Dan haal je de knoflooktenen tussen de tomaten uit, knijp de tenen uit en prak ze met wat olijfolie. Doe terug bij de tomaten. Giet de pasta af, stort in de ovenschaal en ga er met de grote grijper door, oftewel het sla bestek en schep om.

Serveer met een enorme bos veldsla. Of, als je het kan krijgen, Amsterdams vet, een plantje dat zoveel lijkt op veldsla dat de experts nog steeds niet precies weten wat wat is. Een nee, daar hoort geen kaas over, de geroosterde tomaten hebben zo al smaak genoeg.

Korenwolfje van Gulpener erbij.