Lifestyle/Geschiedenis
1870858819
Geschiedenis

Archeologen stuiten op eeuwenoude stad, uit tijd van farao’s, in Egypte

Caïro - Archeologen hebben in Egypte een grote 3400 jaar oude stad blootgelegd. De stad lag eeuwenlang ongezien onder het zand in de buurt van Luxor, niet ver van de beroemde Vallei der Koningen. De opgraving omvat een complete stad met drie paleizen en een regeringscentrum uit de tijd van de farao’s.

De archeologen begonnen met de opgravingen in september 2020 in een zoektocht naar een dodentempel, in de buurt van Luxor, meldt Reuters. Een paar weken later stuitten zij op bakstenen constructies met bijna complete muren en kamers, zegt de Egyptische archeoloog Zahi Hawass in een verklaring. De stad werd gebouwd tijdens het bewind van Amenhotep III, een van de machtigste farao’s van Egypte.

Tekst gaat verder onder de foto.

Ze hebben de goed bewaarde stad opgegraven met bijna complete muren en kamers gevuld met gereedschappen, ovens voor het maken van glas en aardewerk, overblijfselen van duizenden beelden, sieraden, scarabeeën, gekleurd aardewerk en stenen. „Sommige muren zijn wel drie meter hoog”, aldus Hawass.

Tekst gaat verder onder de foto.

De opgravingen liggen op de Westelijke Jordaanoever van Luxor in de buurt van de Kolossen van Memnon, het Ramesseum en de dodentempel van koning Ramses II.

’Pompeï-achtige’ stad

„Dit is een zeer belangrijke ontdekking”, vertelde Peter Lacovara, directeur van het in de VS gevestigde Ancient Egyptian Heritage and Archaeology Fund, aan Reuters. Hij vergelijkt de vondst van de stad met een andere beroemde opgraving. „Het is een soort ’Pompeï-achtige’ stad”, aldus Lacovara. „De verloren stad is de op een na belangrijkste archeologische vondst sinds het graf van Toetanchamon”, zei Egypte-deskundige Betsy Bryan van de Amerikaanse Johns Hopkins University.

De vondst is volgens Lacovara een „zeer belangrijke ontdekking”, die inzicht geeft in hoe het leven eruit heeft gezien tijdens de heerschappij van de machtige farao Amenhotep III.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo