Lifestyle/Wetenschap
1872165042
Wetenschap

Snelle tongbewegingen en geil gekronkel

Hitsige zeeslang wil seks met duikers, blijkt uit onderzoek

Een olijfzeeslang heeft het vizier soms op duikers gericht.

Een olijfzeeslang heeft het vizier soms op duikers gericht.

AMSTERDAM - Seksueel gefrustreerde zeeslangen wikkelen zich in Australië rond de vinnen van duikers en maken likkende bewegingen met hun tong. De mannetjes zien tijdens het paarseizoen mensen aan voor een potentiële sekspartner.

Een olijfzeeslang heeft het vizier soms op duikers gericht.

Een olijfzeeslang heeft het vizier soms op duikers gericht.

Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Scientific Reports, een vrij toegankelijk tijdschrift van de Nature-familie.

’Opgewonden’

Tijdens het onderzoek analyseerden de duiker en onderzoekers 158 interacties van duikers met de giftige olijfzeeslang (Aipysurus laevis) in de afgelopen jaren. De aanvaringen kwamen vaker voor tijdens het paarseizoen. De mannetjesslangen bleken ook expliciet gedrag te vertonen.

„Mannen zijn erg opgewonden en actief terwijl ze op zoek zijn naar vriendinnetjes”, zegt bioloog en hoofdauteur Rick Shine van de Macquarie University tegen Australische media. Enig probleem: de mannetjes zien het verschil tussen vrouwtjes en andere bewegende objecten niet zo goed.

Juiste positie

Onderzoeker Tim Lynch haalde in de jaren ’90 als duiker de eerste ervaringen op bij het Great Barrier Reef. „Dat was spannend. Zeeslangen zijn de meest gracieuze wezens en hebben geen evolutionaire link met mensen. Ze willen je niet aanvallen.”

Wat ze wel willen, is duidelijk. Zo kronkelen de mannetjes zich vaak om de vinnen van duikers. „Mannetjes doen dat bij vrouwen tijdens de paring, vermoedelijk om succesvol vast te klampen en in de juiste positie te komen voor de geslachtsgemeenschap”, zegt onderzoeker Shine.

Tong

Mannetjes begonnen ook snel met de tong te likken, vlak langs het lichaam van Lynch. Het meest opvallende was echter dat mannetjes soms – dertien keer in totaal – pijlsnel achter Lynch begonnen aan te zwemmen. „Vrouwtjes achtervolgen niet. Die vluchten”, zegt Lynch. „Dus het wegzwemmen van van een duiker lijkt op paargedrag.”

De olijfzeeslangen zijn ook giftig. Een beet kan dodelijk zijn. Ze zijn echter niet op zoek naar een prooi, maar enkel naar seks, en vormen dus geen gevaar, zeggen de onderzoekers, hoewel soms mensen overlijden aan een slangenbeet.