Nieuws/Lifestyle
1873360
Lifestyle

In mijn garage

Betrouwbare schuurvondst

Justin Kiers: „Vanaf nieuw zitten alle bonnetjes en rekeningen erbij.”

Justin Kiers: „Vanaf nieuw zitten alle bonnetjes en rekeningen erbij.”

Bij een schuurvondst denken de meesten aan exotische sportwagens. Justin Kiers ontdekte een Volvo 360 in een garage en blies de oer-Hollandse auto nieuw leven in.

Justin Kiers: „Vanaf nieuw zitten alle bonnetjes en rekeningen erbij.”

Justin Kiers: „Vanaf nieuw zitten alle bonnetjes en rekeningen erbij.”

’Lang voordat ik mijn rijbewijs had, was ik al Volvo-gek. Met het roze papiertje op zak wilde ik dolgraag een 240 of een 740, maar die zijn onbetaalbaar met een zaterdagbaantje. Ik kocht een Golf II die binnen een jaar kapot ging. Op internet kwam ik een advertentie tegen voor een driedeurs Volvo 360 GL.

De tekst was kort: van eerste eigenaar, heeft zeven jaar stilgestaan. Ik heb gebeld en ben in de trein naar Brabant gestapt. Ik werd met koffie en koek ontvangen door twee broers. De auto was van hun overleden vader geweest. Hij had de auto nieuw gekocht en was er ontzettend zuinig op geweest. Hij had elk bonnetje vanaf nieuw bewaard in een grote multomap. Omdat het avond was, moest ik de auto in het donker met een zaklamp bekijken.

Ze kunnen behoorlijk roesten, maar ondanks de leeftijd zat er geen plekje aan. Ik wilde hem hebben en zo werd ik na 32 jaar de tweede eigenaar. De terugreis was een uitdaging omdat de apk was verlopen. Ik heb de auto in de buurt laten keuren. De enige problemen waren een kapot lampje en een versleten ruitenwisserblad. Toen die waren gerepareerd, ben ik er in één keer mee terug naar huis gereden. De pret was van korte duur, want de volgende dag wilde de motor niet meer starten. Na vier maanden zoeken bleek dat te liggen aan een verstopt slangetje in de benzinetank.

Ik gebruik hem overal voor, van familiebezoek in Nederland tot vakantie in de Ardennen. Het is een door-en-door betrouwbare auto. Hij heeft de oerdegelijke 2,0-liter Volvo-motor met injectie en een handbak en met 112 pk op 1.060 kilo is hij best vlot. Vroeger zag je de 300-serie overal, nu zijn ze zeldzaam.

Gelukkig zijn ze steeds meer in trek bij liefhebbers. Het verhaal en de historie maken deze auto extra bijzonder. Als het aan mij ligt, gaat deze 360 nooit meer weg.”

Eigenaar

Justin Kiers (20),

student bouwkunde

Auto

Volvo 360 GL injection

Bouwjaar

1986

Geschatte waarde

2.000-2.500 euro

Gemaakt

1976-1991

Motor

2,0-liter viercilindermotor, 112 pk

Toekomstplannen

„Met de 360 naar de Volvo-fabriek in Zweden.”