Nieuws/Lifestyle
1875423
Lifestyle

Recept van de dag

Staartstuk, zolang het nog kan

Nu naar de slager, zolang die nog bestaat want alle Bambizieltjes weten het zeker, weg met vlees uit het dieet en we hebben geen problemen meer (geloof jij het?). Natuurlijk moet je goed vlees kopen en natuurlijk kan het wat minder maar deze hysterie, nu weer dat voorstel tot extra belasting op vlees. Bierbrouwen kost meer energie en meer water. En veel meer lief graan. Winterbanden ook, trouwens.

Nodig voor 4 vrienden:

• 1 staartstuk, rund, 1,5 tot 2 kilo

• 1 pot mayonaise

• zout en peper

• 1 glas rode wijn

• 3 eetl roomboter

Bereiding

Ren dus naar de slager en bestel een staartstuk. Van een kilo of twee. Dan snij je met een loeischerp mes het vet in, met evenwijdige sneden. Droogdeppen, licht zouten.

Laat een gietijzeren koekenpan heel heet worden. Leg het vlees met de vetkant naar beneden in de pan en durf het heet te houden. Opeens zie je het vet in je pan lopen. Dat is het moment waarop je er een klont boter bij doet en het vlees rondom gaat braden. Rond en rond en rond, een half uur.

Temperatuur laag, je schept nu steeds vet over het vlees. Tot je op de kerntemperatuurmeter leest dat het midden van het vlees 45 graden is geworden. Leg het weg in wat folie. Gooi het meeste van het bakvet weg en blus de rest met wat water, een nieuwe klont boter en maak de aanbaksels los.

Klein scheutje wijn, laat hard inkoken. Snij het vlees in plakken, grove zwarte peper erover en serveer met mayonaise en jus.

Schenk er een Gouden Carolus, Cuvee van de Keizer, Whisky Infused, bij en denk even helemaal nergens meer aan.