Lifestyle/Gezondheid
1892324360
Gezondheid

Zonnige dagen op komst, maar beschermen we ons wel tegen zonverbranding?

Er staan ons zonnige dagen te wachten! Deze maand wordt het zelfs zo zonnig, dat het RIVM waarschuwt voor de kracht van de zon. Het is dus belangrijk dat we voorzichtig zijn, maar nemen we het risico op verbanden in de zon wel serieus?

Jongeren onder de dertig zijn in de zon voorzichtiger dan ouderen, zo blijkt uit het Nationale Zonrapport 2022, uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van UV-Fashions, onder 1083 Nederlanders. Bijna de helft van de Nederlanders onder de dertig smeert zich om de twee uur in de zon opnieuw in. De mensen boven de dertig zijn minder voorzichtig: zes op tien bekent namelijk zich niet elke twee uur in te smeren.

„Jongeren checken vaker de UV-index en smeren zich vaker in dan zestigplussers”, ziet ook de aan Erasmus MC in Rotterdam verbonden dermatoloog Marlies Wakkee in het onderzoek. “Toch ben ik nog niet overtuigd dat deze jongere generatie nu echt de ommezwaai heeft gemaakt. Ik lees ook nog steeds dat jongeren tussen twaalf en drie 's middags zonnen. Hoewel zonnebrandcrème je in die uren van de dag wel wat kan beschermen, is op dat moment de zonkracht op zijn sterkst. Hoe goed je dan ook smeert, als je uren in de zon gaat zitten beschadig je je huid alsnog.”

Gebrek aan kennis

Een gebrek aan kennis lijkt bij het onderschatten van verbranden in de zon een rol te spelen. Zes op de tien Nederlanders zeggen te weten dat bruin worden van de zon schadelijk is. Dat huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland is, weet ruim 35 procent van de bevolking niet, zo blijkt bovendien.

Ouders en kinderen

In het Nationale Zonrapport komt overigens nog een opvallende conclusie naar voren: ouders blijken beter te zorgen voor de bescherming van hun kinderen dan voor de bescherming van zichzelf. “Ik zie in het onderzoek dat de hoeveelheid zonnebrandcrème die volwassenen gebruiken nog steeds de helft is als die voor de kinderen wordt gebruikt”, zegt Wakkee. “We zorgen dus minder goed voor onszelf dan voor onze kinderen.” Dat baart haar zorgen. “We doen het steeds beter, maar we zijn er nog niet. Ik denk dat er vooral stappen te maken zijn op het gebied van het bewustzijn.”