Nieuws/Lifestyle
1892791
Lifestyle

Nederland

Deze musea wil je deze week niet missen

In de escaperoom van het Jenevermuseum heb je een uur de tijd om een geheim recept te achterhalen.

In de escaperoom van het Jenevermuseum heb je een uur de tijd om een geheim recept te achterhalen.

De Nationale Museumweek is vandaag begonnen. Ruim 400 musea zijn tot en met 15 april gratis of met korting toegankelijk. ’Ontdek samen ons echte goud’ luidt het thema. Met het ’echte goud’ doelt de Museumvereniging op onze collecties die een schat aan cultureel erfgoed herbergen. Saai? Allerminst!

In de escaperoom van het Jenevermuseum heb je een uur de tijd om een geheim recept te achterhalen.

In de escaperoom van het Jenevermuseum heb je een uur de tijd om een geheim recept te achterhalen.

Kop vol diamanten

Geen goud, maar 17.000 diamantjes sieren het pronkstuk van het Amsterdamse Diamantmuseum. Het duurde vier maanden voordat een zilveren afgietsel van een apenschedel geheel was overdekt met de glimmende steentjes. Het kunstwerk is een persiflage op de schedel van kunstenaar Damien Hirst, The skull. For the love of God die in 2008 korte tijd in het Rijksmuseum was te zien. Andere topobjecten in het Diamantmuseum zijn juwelen van het koninklijk huis (of replica’s ervan), kronen uit diverse koninkrijken en een Japans Katana-zwaard: gemaakt van Muranoglas, met 1967 diamanten en 494 robijnen, vervaardigd in Venetië. Natuurlijk kun je ook alles over de geschiedenis van de Amsterdamse diamantslijperij leren.

diamantmuseum.nl

’Paupers’ heropgevoed

André Kuipers opende vorige maand de nieuwe vaste expositie Het verhaal van Veenhuizen in het Gevangenismuseum. De astronaut is de achter-achterkleinzoon van Gerrit Lut, een van de ’paupers’ die een deel van zijn leven in Veenhuizen doorbracht. De expositie toont de rijke geschiedenis van het Drentse dorp en vertelt het verhaal van Veenhuizen als kolonie voor weeskinderen en bedelaars, als rijkswerkinrichting en als gevangenisdorp. De onderkant van de samenleving werd er heropgevoed, leerde er werken of zat er een straf uit. In de nieuwe tentoonstelling maken bezoekers kennis met de belangrijkste thema’s zoals de bootreis naar het dorp en het dagelijks leven van de weeskinderen.

gevangenismuseum.nl

André Kuipers opende ’Het verhaal van Veenhuizen’ en stond oog in oog met zijn verre voorvader Gerrit Lut.

André Kuipers opende ’Het verhaal van Veenhuizen’ en stond oog in oog met zijn verre voorvader Gerrit Lut.

Speuren naar jeneverrecept

Dol op het fenomeen ’escaperoom’? In het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam kunnen bezoekers helpen bij een onderzoek naar een geheim jeneverrecept en de geschiedenis van de familie die dat recept ontwikkelde. Binnen een uur moeten deelnemers met de felbegeerde bereidingswijze buiten staan, anders is de missie niet volbracht. Door puzzels en raadsels op te lossen, kan het recept worden onthuld. Ondertussen leer je van alles over de jeneverhistorie, bijvoorbeeld dat er destijds liefst 400 jeneverstokerijen waren in Schiedam. De escaperoom is los of in combinatie met een museumbezoek te reserveren voor drie tot zes spelers.

jenevermuseum.nl

Vergeten schilder

In het centrum van het oude vissersdorp Katwijk ligt het Katwijks Museum dat een bijzondere collectie schilderijen van buitenlandse en Nederlandse schilders herbergt die werden aangetrokken door de kunstenaarskolonie Katwijk. De regelmatige bezoeker kent al de imposante werken van Johan de Vries (1892-1982), van wie tot en met 24 juni de expositie Symbolisch realisme is te zien, dankzij een genereuze bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze dienst beheert een groot deel van het werk van De Vries die vóór de Tweede Wereldoorlog bekend en geliefd was, maar later in de vergetelheid raakte. Vooral zijn monumentaal afgebeelde dames zijn zeer indrukwekkend qua stijl en formaat.

katwijksmuseum.nl

Aan boord van VOC

Bij het Oostereiland in Hoorn ligt de Halve Maen, het enige nagebouwde VOC-schip uit de 17e eeuw in Nederland dat echt zeilt. Dit weekeinde wordt de opening van het nieuwe seizoen gevierd, met als thema ’De ontmoeting tussen twee werelden’. Schipper Henry Hudson vertelt over zijn reis met de Halve Maen naar de nieuwe wereld waar Nieuw Amsterdam – het huidige New York – werd gesticht. Hij handelde onder meer met indianen. Daarnaast wordt in het nieuwe seizoen elke zondagmiddag een andere activiteit georganiseerd. Zo staat in april ’koken aan boord’ centraal.

halvemaenhoorn.nl

De Halve Maen opent dit weekend het nieuwe seizoen.

De Halve Maen opent dit weekend het nieuwe seizoen.

Rapper als gids

Hoe krijg je jongvolwassenen naar het museum? Volgens onderzoek van de Museumvereniging willen millennials vooral samen met vrienden, in het weekeinde en tijdens speciale programma’s naar een museum. Daarom is hiphopper Sevn Alias aangetrokken om op 14 en 15 april een muzikale tour te verzorgen in twee musea: TwentseWelle in Enschede (zaterdagavond) en het Scheepvaartmuseum in Amsterdam (zondagavond). De rapper treedt samen met saxofonist Benjamin Herman van de New Cool Collective op waarna bezoekers de collectie kunnen bekijken en/of kunnen dansen en drinken.

Vooraf aanmelden via nationalemuseumweek.nl/goldenhour, minimumleeftijd 18 jaar.

Rapper Sevn Alias lokt millennials naar het museum.

Rapper Sevn Alias lokt millennials naar het museum.