Lifestyle/Culinair
1897304478
Culinair

Recept van de dag: stoof van Pien

Ben Wigman schrijft: „In de jaren 1978 – 1981 moest ik iedere dag met de trein van Nijmegen naar Den Haag. Het was de tijd van het kabinet Van Agt – Wiegel en Pien Wiegel schreef toen wekelijks een recept in het Stan Huygens journaal. Dit heeft ze gemaakt toen Van Agt bij de Wiegels thuis was voor een overleg.”

Benodigdheden voor 6 personen:

• 1 kilo riblappen in stukken

• 4 eetlepels olijfolie

• 2 eetlepels boter

• 150 gr. gerookt mager spek in blokjes

• bloem, zout en peper

• een scheut warme cognac

• 10 sjalotten, fijn gesneden

• 6 ontvelde tomaten

• 2 preien

• 4 wortelen

• 200 gram champignons

• 1 groene paprika

• 2 teentjes knoflook

• 1 theelepel tijm

• 1 theelepel majoraan

• laurierblad

• 10 peperkorrels

• 4 selderijstelen

• 4 peterseliestelen

• ½ fles eenvoudige rode wijn

• suiker

• 3 eetlepels peterselie

Bereiding:

„Wentel het vlees door een mengsel van bloem, zout en peper. Laat olie en boter in een grote vleespan langzaam goed heet worden. Hierin het vlees gelijkmatig goed bruin laten worden. De spekblokjes toevoegen. Giet er een scheut verwarmde cognac op, flambeer en laat de vlam uitbranden.

Bak olie met suiker, uien, tomaten, preien, wortelen en champignons, paprika en de fijngehakte knoflook. Na 10 minuten dit mengsel bij het vlees doen. Nu de kruiden en de halve fles wijn toevoegen. Dit alles 2 à 3 uur laten sudderen. Laurier en stelen verwijderen. Peterselie toevoegen. Eventueel peper en zout toevoegen.”