Nieuws/Lifestyle
1897738
Lifestyle

Stadsauto’s op stroom

Wat koop je voor... € 12.500?

Wanneer je in de stad woont en werkt, hoef je niet per se een brandstofauto te kiezen. Je kunt ook prima uit de voeten met een elektrische personenwagen. Wij tippen er drie.

Occasionselectie

Citroën C-Zero (vanaf 2011)

De C-Zero is eigenlijk een Mitsubishi i-MiEV met andere logo’s. Ze rijden bijzonder gemakkelijk, maar twee volwassenen zitten met de ellebogen tegen elkaar. De bagageruimte is beperkt en een hoedenplank ontbreekt. De C-Zero is ideaal voor stadsverkeer; op snelwegritten zakt de actieradius dramatisch in. Het tweedehands aanbod is groot. Zo heeft de Citroën-dealer in Woudenberg (Utr.) er een (2012, 18.000 km) voor €11.500.

Renault Zoe (vanaf 2013)

De Zoe behoort tot de meest verkochte elektrische auto’s. Een volwaardige middenklasser met voldoende binnenruimte en comfortabele rijeigenschappen. De Renault doet het prima in de stad, maar schuwt de snelweg niet: de actieradius is een stuk groter dan bij de twee andere EV’s. De accu is niet bij de prijs inbegrepen (leaseconstructie). Via gaspedaal.nl belanden we in Kampen waar een witte (2014, 18.000 km) voor €12.400 staat.

Smart ForTwo Electric Drive (2012 -’14)

In Amsterdam rijden honderden elektrische Smarts als deelauto rond. Het is zaak je goed te realiseren dat dit een tweezitter is, wat niet altijd handig is. Bovendien is de bagageruimte beperkt. Verder is de wielbasis van de ForTwo dermate klein dat een verkeersdrempel een serieuze hindernis vormt. Bij de Mercedes-dealer in Eindhoven staat een leuke wit/blauwe (2014, 21.000 km) voor €10.950.

Oordeel van de Wegenwacht

Citroën C-Zero

Bij de Wegenwacht is een specifiek euvel van de C-Zero bekend; het komt voor dat de elektromotor te heet loopt, waarna de krachtbron uit zelfbescherming dienst weigert. Vaak blijkt te weinig koelvloeistof in het reservoir naast de motor te zitten. De Wegenwacht vult dit voor je bij, zodat je verder kunt. Je zult echter naar de garage moeten.

Renault Zoe

Er bestaan geen specifieke problemen rond de Renault Zoe. Deze beschikt over een inwendige omvormer. De problemen die dit soms met opladen oplevert, vallen echter niet aan de Renault te wijten. In noodgevallen kent de Wegenwacht een list om de Zoe over een kleine afstand naar het dichtstbijzijnde laadpunt te rollen.

Smart ForTwo Electric Drive

Over de ForTwo is bij de Wegenwacht van alles bekend, maar die meldingen betreffen vooral startproblemen bij de benzinemodellen. Deze elektrische variant bewijst zich vooralsnog als uitermate betrouwbaar.

Ons advies

Wie als particulier elektrisch wil rijden, is het beste af met de Renault. Het is de meest volwassen auto van de drie.