Lifestyle/Culinair
1926765452
Culinair

Recept van de dag: vruchtensalade

Ik probeer altijd recepten te zoeken of te bedenken die op het actuele weer slaan maar ook op het seizoen. Geen peren in mei, bijvoorbeeld. Maar vanmorgen wist ik het even niet. Eind augustus en weer een warme zomerdag. Bij twijfel kijk ik altijd in het beste kookboek ooit in Nederland geschreven: De Avontuurlijke Keuken van Berthe Meijer, al uit 1988. Dit loepzuivere recept bijvoorbeeld voor een vruchtensalade voor de winter.

Nodig voor 6 potten fruit:

• 1¼ kilo pruimen (Reine Victoria) gewassen, doorgesneden, pit eruit

• 350 gr witte druiven (doorgesneden en pitjes er uit)

• 350 gr rode druiven (zelfde als witte druiven)

• 1¼ kilo peren, geschild in kwarten, klokhuis eruit

• 12 perziken, geschild en pit eruit

• 2 l water

• 1 kilo suiker

• ½ l Muscat de Baume de Venise

Bereiding:

Doe pruimen, druiven, perziken en peren bij elkaar. Allemaal gewassen, geschild, klokhuizen en pitten eruit, doorsnijden of kwarten is klein genoeg. Doe dan de Muscat de Baume de Venise erbij. Laat een uur staan, en goed intrekken. (Een andere zoete dessertwijn mag, natuurlijk ook.).

Verdeel het fruit over zes schone inmaakpotten van ieder een liter. Breng water aan de kook, los de suiker op en zet op, laat twee minuten doorkoken. Vul de potten hiermee af tot de rand. Sluit de potten. Oven op 150° C.

Zet de potten in het midden op het bakblik en laat er een uur in staan. Afkoelen en de kelder in. Tot de kerst!