Nieuws/Lifestyle
1936277
Lifestyle

Populaire klassiekers

Wat koop je voor… €10.000

Oldtimers ouder dan 40 jaar komen nog in aanmerking voor kwijtschelding van de motorrijtuigenbelasting. Geïnteresseerd? Van deze drie klassiekers zijn er nog genoeg!

Occasionselectie

Fiat 500 (1957-1974)

Ga er eerst een flink stuk met de olijke dwergauto op uit. Het rijdt heel spartaans en je voelt je tussen het andere verkeer ontzettend nietig. Voorzichtig schakelen, want de versnellingsbak is niet gesynchroniseerd. ’Double clutchen’ dus! Voor dit soort bedragen mag je een perfect exemplaar verwachten zoals de crèmekleurige uitvoering (500L, 1969, 50.000 km) bij een Italianen-specialist in Doetinchem. Het prijskaartje bedraagt €9850.

MG MGB (1962-1980)

Lange tijd gold de MGB als de meest verkochte tweezits sportwagen aller tijden. Zodoende zijn er veel van over. Een goede MGB is nog steeds een heel fijne auto. De 1800-motor heeft lekker veel trekkracht en is vlot. Ook lange mensen zitten er opvallend goed in. Voor dit budget heb je ruim keus uit redelijk goede exemplaren zoals de mosterdgele (1972, 18.000 mijl!) voor €7999 op USA-kenteken bij een specialist in Heerde.

Volvo 120-serie Amazon (1957-1970)

Al tijdens de proefrit voel je de ingebouwde kwaliteit. Het is geen toppunt van technische verfijning, maar je rijdt er zo mee naar de Noordkaap. In het land bestaan diverse Volvo-specialisten met de nodige ervaring. Op gaspedaal.nl staan verschillende Amazones. Wij zouden gaan kijken bij de keurige rode tweedeurs uit 1967 die voor €7900 te koop wordt aangeboden bij een autobedrijf in St. Nicolaasga.

Oordeel van de Wegenwacht

Fiat 500

De Fiat 500 is overgewaardeerd. Een grote schare bewonderaars zorgt dat de prijzen stijgen. Met goedkopere exemplaren is vaak gerommeld. De motor van een Fiat 126 hoort bijvoorbeeld alleen in de allerlaatste modelgeneratie. Bij liefhebberclubs is veel kennis beschikbaar. Onderdelen zijn nog volop te koop. Eenmaal op de oprit rijdt een 500 spotgoedkoop.

MG MGB

Engelse auto’s hebben qua betrouwbaarheid vaak een twijfelachtige reputatie, maar de MGB is een van de beste Britse auto’s van na de oorlog. Zwakke puntjes zijn de armschokdempers die snel verslijten en de elektrische benzinepomp die er weleens spontaan mee stopt. De Wegenwacht geeft er gewoon een gerichte tik op. Onderdelen zijn er nog genoeg!

Volvo Amazon

Auto’s hadden vroeger veel meer onderhoud nodig dan tegenwoordig. Dat geldt even goed voor een merk als Volvo. Belangrijk is bovendien dat vrijwel alle onderdelen nog gewoon te koop zijn. Kies voor een kloppende, niet verbasterde Amazon, met een harde carrosserie en liefst een bekende historie. Daaraan zal u zich geen buil vallen.

Ons advies

Wil je langere ritten maken, dan valt de Fiat af. De onverwoestbaarheid van de Volvo klinkt aantrekkelijk, maar wij gaan voor de wind in onze haren en kiezen de MG!