Nieuws/Lifestyle
1937122
Lifestyle

Nationale Fietstest 2018

Dit zijn de beste e-bikes!

Voor onze jaarlijkse Nationale Fietstest hebben we maar liefst 26 van de allernieuwste e-bikes in drie verschillende categorieën met elkaar vergeleken. Check hier welke exemplaren als allerbeste uit de bus komen!

Categorie 1: e-bikes met voorwielmotor en rotatiesensor bij trapas

In deze categorie wint Qwic met de Premium FN7.1. De ondersteuning van de voorwielmotor met rotatiesensor komt heel gecontroleerd opzetten. Dat voelt prettig. Als je een heuveltje op rijdt, is de ondersteuning krachtig genoeg. De fiets heeft een lage instap en is tegelijkertijd stabiel. Hij heeft V-brakes voor en rollerbrakes achter. Aangezien deze e-bike vooral voor gebruik in de stad is bedoeld en je hiermee waarschijnlijk geen steile afdalingen rijdt, nemen we dat minpunt voor lief. Een goede fiets voor een redelijke prijs.

Klik hier voor de test

Categorie 2: e-bikes met een middenmotor

De Gazelle Grenoble C7 is hier de onbetwiste winnaar.. Deze e-bike is uitgerust met de nieuwe Bosch Active Line Plus, een middenmotor met een normaal koppel (50 newtonmeter) die ondersteuning biedt onder alle omstandigheden. De motor is stil en als deze is uitgeschakeld fiets je behoorlijk licht. Het frame is stijf en daardoor ervaar je veel stabiliteit en direct stuurgedrag. De fiets heeft een ruime instap, de motor is mooi geïntegreerd en de kabels zijn keurig weggewerkt. Met de hydraulische velgremmen sta je tijdig stil.

Klik hier voor de test

Categorie 3: luxe e-bikes

In de derde categorie wint een relatief nieuw merk, Ebike Das Original. De C004 Comfort Deore 9v heeft een stijf en daardoor stabiel frame. De ondersteuning met middenmotor (Active Line Plus) is steeds krachtig en het schakelen verloopt prima. Deze fiets heeft een derailleurversnelling; heuvelop en onder belasting kun je gemakkelijk schakelen en het rendement ligt hoger. De hydraulische schijfremmen en de uitstekende koplamp maken van de C004 Comfort Deore 9v een veilige e-bike.

Klik hier voor de test

Over de test

De e-bikes zijn op vier dagen getest door enkele tientallen leden van de Fietsersbond, onder toezicht van experts Kees Bakker (Fietsersbond) en Ronald Kamp (Consumentenbond). De testers reden een uitgezet parcours in Wolfheze, Oosterbeek en Doorwerth. Daarin waren een afdaling, een helling, klinkerwegen en asfaltstroken opgenomen.

In de test is gelet op met name de ondersteuning, de stabiliteit van het frame, de onderdelen en afwerking en de manier waarop de fiets zich gedraagt met uitgeschakelde motor. Soms gaat de ondersteuning op het vlakke uit om zuinig te rijden; het fietsen mag op zo’n moment niet te zwaar worden.