Lifestyle/Gezondheid
1937195926
Gezondheid

Zo lang duurt de ideale knuffel

Soms wil je iemand gewoon even een stevige knuffel geven. Maar hoe hoe je dat nou eigenlijk het beste? Onderzoekers zochten het voor je uit.

Psychologen verbonden aan de Universiteit van Londen hebben een studie gedaan naar de ideale omhelzing. Daarbij hebben ze onder andere gekeken naar de ideale lengte en de armpositionering. De psychologen hebben hun onderzoeksresultaten gepubliceerd in het tijdschrift Acta Psychologica.

De psychologen ontdekten dat een knuffel tussen de vijf en tien seconden een veel positievere impact had dan een omhelzing die veel korter duurde. De manier waarop de armen werden gepositioneerd (gekruist, om de middel of over de schouder) bleek opvallend genoeg niet van belang.

Studie

Om tot deze conclusies te komen, vroegen ze 48 mensen koppels te vormen en om elkaar op verschillende manieren (geblinddoekt) te omhelzen. Zo werden er knuffels gegeven van één, vijf of tien seconden en op verschillende manieren.

De deelnemers konden vervolgens aangeven welke manier van omhelzen zij het prettigst vonden. Ze gebruikten daarbij termen als aangenaam, opwindend of ongemakkelijk.

De omhelzingen van slechts één seconde werden in vergelijking met de knuffels die langer duurden, als onaangenaam ervaren. Het onaangename gevoel werd minder naarmate de omhelzing langer duurde.