Nieuws/Lifestyle
1950395
Lifestyle

Felix met smaak

Stroop smeren

Sommigen hebben van de week het filmpje al gezien waarin ik in het Zuiderzeemuseum haringkroket proef. Dat kun je nu ook op de gezellige site van VRIJ bekijken. Er zal je iets opvallen: ik krijg stroop te proeven. Stroop op een aardappelwafel en op een zeekool-flammkuchen.

Nu haat ik zoet in mijn hoofdgerechten. Er zal eens een pruim meekoken in een mooie stoof, ik lak weleens varkensvlees met gember/abrikoos, maar dat was het dan ook. Geen rode kool met appeltjes voor mij, en kaaspannenkoeken graag, met hete paprika. Geen suiker, laat staan stroop.

Maar de Foodcurators (designers uit Rotterdam) ontwikkelden een Suker Surep, specerijenstroop, op het thema eten van rond de voormalige Zuiderzee.

Pssst, even tussen jullie en mij, ga als de wiedeweerga naar dat geweldige museum. Als je nog niet bent geweest, is dat een gebrek aan je opvoeding, hoe oud je ook bent. Bestorm het restaurant en later het souvenirwinkeltje. Koop een potje Suker Surep.

Moet ik het echt uitleggen? Anijs, venkel, kaneel, nootmuskaat, foelie en zwarte peper zitten erin en het smaakt naar... juist, het smaakt naar zeilschepen, naar oude steden, naar de kade, naar eiken tonnen, naar pakhuizen, naar frisse zeewind, naar herenbaai, naar fietsolie, kortom: naar Nederland.

Op Koningsdag lepel ik een potje leeg.

f.wilbrink@telegraaf.nl