Lifestyle/Culinair
1957244040
Culinair

Recept van de dag: gehaktbrood met olijven

Weet je nog, Meat Loaf? Van de week hoorde ik zijn Paradise by the dashboard light toevallig weer schallen, jeugdsentiment. 1977. Het kroegnummer bij uitstek voordat alles Hazes werd. En dan zit ik te bladeren in mijn geliefde boek De Avontuurlijke Keuken van Berthe Meijer, uit 1988 alweer en nog steeds recept na recept steengoed. Ik zie haar recept voor kalfsgehaktbrood. Dat wil ik graag delen, gehaktbrood, Meat Loaf! Even nakijken, zie ik een bericht dat de zanger heeft besloten om vegetariër te worden. Zijn nieuwe vrienden vonden dat hij zich dan ook Veg Loaf moet noemen. Maar dat ging hem te ver!

Nodig voor 4 personen:

•500 gr kalfsgehakt

•1 ei

•1 klein uitje, geraspt

•1 eetl vers gehakte peterselie

•2 eetl broodkruim

•2 eetl zure room

•6 olijven, fijngehakt

•2 augurken, fijngehakt

•2 ansjovisfilet, ontzout en fijngehakt

Bereiding:

Leg de ansjovisfilet even in wat melk, om te ontzouten, hak ze daarna heel fijn. Meng kalfsgehakt met ansjovis, ei, de ui, olijven, peterselie en wat zure room met de broodkruim erdoor. Breng op smaak met zout en peper en nootmuskaat.

Vorm er een mooi brood van. Zet het in een met boter ingesmeerde vuurvaste schotel.

Giet een glas water of bouillon erbij. Een uur in de oven op 180° C. Af en toe wat kookvocht over het vlees scheppen.

Serveer in plakken met dillemosterdsaus met gebakken aardappels natuurlijk.

En Paradise by the dashboard light heel hard aan.