Lifestyle/Culinair
1962334608
Culinair

Recept van de dag: omelet uit 1909

Dit recept komt uit het Nieuwe Kookboek, waarvan de eerste druk in 1909 verscheen. Hé, 110 jaar geleden, ja! “Klop eieren met de peper en het zout even los. Laat boter heet worden, niet bruin. Giet het mengsel in de pan, laat de massa even rustig liggen en schep daarna met een lepel telkens over de bodem van de pan gaande de eieren een weinig naar het midden waardoor de omelet dik en luchtig wordt. Laat dan het vloeibare deel in de pan rondlopen om de ronde vorm te behouden. Bak daarna vlug verder gaar.”

Nodig voor 2 personen:

• 4 eieren

• 4 eetl melk

• 30 gr boter

• 250 gr paddenstoelen, gemengd in gehakt boter

• zout, peper, citroensap

• 1 theel maïzena

Bereiding:

We gaan verder: “Smoor de paddenstoelen met boter, iets zout, iets peper en een paar druppels citroensap. Bind het vocht met wat maïzena. Hou het vulsel warm terwijl de omelet wordt gebakken. Leg de omelet op een verwarmde schotel en plaats de gesmoorde paddenstoelen in het midden en vouw de omelet dicht.”

En daar heb ik niets aan toe te voegen. Hoewel ik eerlijk gezegd niets snap van dat naar het midden schuiven de eierstruif. Ach, jullie komen er wel uit toch? Staat er nog wat bieslook in de tuin? Natuurlijk, er staat altijd wel wat bieslook in de tuin. Knippen en over de omelet strooien. Geef met gebakken aardappels.