Nieuws/Lifestyle
197595808
Lifestyle

Dagrecept: Noors stoofpotje van kool en lamsvlees

Zul je net zien dat het plotseling stralend weer is als je je hebt ingesteld op herfstgerechten! Ik had hetzelfde mooie herfstweer in Lapland een paar weken terug, waar ik in het Noorse deel vrij onverwacht schapen tegenkwam. Wat blijkt: de Noren houden wel van lamsvlees!

Het zit ook in hun nationaal gerecht Fårikål: een stoof van lamsvlees en witte kool die traditioneel in de herfst wordt gegeten. Ze hebben er in het noorden zelfs een speciale dag aan gewijd! Dit recept is van de Scandinavische tv-kok Tareq Taylor. En erg makkelijk.

Doe het vlees in een middelgrote pan en bedek het met water. Kook tot het vlees zacht is, dat zou zo’n 40 minuten moeten duren, afhankelijk van je vlees. Breng het met wat zout op smaak.

Bak vervolgens in een grote pan met olijfolie de kool, ui, knoflook, tijm en laurierblaadjes. Schenk de wijn en azijn erbij. Voeg het lamsvlees, de aardappelen en bouillon toe. Lekker laten pruttelen tot de aardappelen zacht zijn. Dan serveren met een beetje peterselie en zoete mosterd.

Nodig voor 4 personen:

- 400 g vers lamsvlees (nek

of schouder, blokjes 3 cm)

- 400 g witte kool

(in heel grove stukken)

- 300 ml droge witte wijn

- 50 ml witte wijnazijn

- 2 witte uien (gesnipperd)

- 2 takjes tijm

- 3 teentjes knoflook

(gesnipperd)

- 3 laurierblaadjes

- 3 el olijfolie

- 250 g vastkokende aardap-

pelen (grove stukken)

- 400 ml kippenbouillon

- zout en zwarte peper

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop