Nieuws/Lifestyle
1987320
Lifestyle

Lezersvragen aan onze huishoudexpert

Hoe orde scheppen in ’bakjeschaos’?

Huishoudexpert Zamarra Kok beantwoordt elke week in VRIJ vragen van lezers over een huishoudprobleem. Dit keer: hoe verwijder ik een vetvlek uit m’n schoen, wonderdoekjes wassen en hoe orden ik mijn plastic bakjes inclusief deksels?”

Nubuck

Mevrouw Sommeling: „Hoe kan ik het beste een vetvlek in een nubuck-schoen verwijderen?”

Zamarra: „Wrijf met wat schoonmaakazijn op een tandenborstel over de vlek. Laat de schoen drogen en behandel hem daarna met een speciale nubuck-gom, verkrijgbaar bij de schoenmaker.”

Magie

Mevrouw Kramer: „Ik gebruik al jaren wonderdoekjes voor in de was. Laatst waste ik een knalrood slipje mee; alles was nog de juiste kleur en het doekje was vuurrood. Hoe is dit mogelijk?”

Zamarra: „Zulke doekjes bevatten positief geladen polymeren (kleurfixeerders). Kleurstoffen in kleding zijn negatief geladen. Het doekje absorbeert daardoor kleurstof die uit de kleding lekt. Zo kan kleurstof niet meer op andere was neerslaan.”

Bakjeschaos

Marjo van Rooijen: „Ik heb een lade vol met plastic bakjes. Als ik het bakje heb, ben ik de deksel kwijt, vind ik een deksel, dan kan ik het bakje niet meer vinden. Een puinhoop. Hoe kan ik het beste ordenen?”

Zamarra: „De simpelste methode is om bakjes op te bergen met de bijbehorende deksels erbij. Zet een aantal kleinere mandjes in de la en organiseer de bakjes en deksels op grootte.”

Ook een huishoudprobleem waar u niet uitkomt? Mail naar zamarra@telegraaf.nl