Lifestyle/Reizen
1988244
Reizen

Erop uit

De bloembollenvelden in!

Geuren en kleuren van bloemen en planten maken ons blij. Deze weken staan de bloembollenvelden weer in volle bloei. Je kunt er 6 mei aanstaande – alleen dan! - zelfs tussendoor wandelen. Wij gingen alvast ruiken in de kop van Noord-Holland.

Begin vorige eeuw kwamen de eerste bollenboeren uit Zuid-Holland naar de Noordkop, zoals het noorden van Noord-Holland ook wordt genoemd. Gelokt door de lage grondprijzen, goede grondkwaliteit en veel minder virus verspreidende bladluizen kregen de bollentelers echter pas na de Tweede Wereldoorlog de wind in de zeilen. De bloembollen gedijen door de ligging aan de Noordzeekust uitstekend. Veel zonneschijn en net wat koeler dan elders in ons land door de bijna altijd aanwezige wind, die er mede voor zorgt dat er maar weinig insecten zijn.

Bewoners van de streken waar bloembollen worden geteeld, mopperen weleens dat hun omgeving maar één maand mooi is: wanneer de bloembollen bloeien. De andere elf maanden is de omgeving een kale, open vlakte waar de wind vrij spel heeft. Veel werk levert het ook niet meer op, want telers zijn altijd op zoek naar verbeteringen en een goedkopere manier van werken. Zo was vroeger bollen planten in het najaar bijvoorbeeld allemaal handwerk; tegenwoordig wordt al het werk door geavanceerde plantmachines gedaan. Daardoor kunnen twintig man nu het werk doen waarvoor er vroeger 120 nodig waren.

Bollenboer

Soms is verbeteren echt geen hogere wiskunde, maar gewoon een kwestie van je boerenverstand gebruiken. Zo kwam een bollenboer in de jaren 80 op het idee zijn grond onder water te zetten. Hij kwam erop omdat de Wieringermeer aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers onder water was gezet. Daarna kon er zonder problemen met ’zieke’ gewassen worden geteeld. Deze milieuvriendelijke manier van ziektebestrijding wordt inmiddels door alle telers toegepast. De velden waar nu sneeuwklokjes, krokussen, narcissen, hyacinten, irissen, blauwe druifjes, tulpen, lelies en gladiolen bloeien, kunnen daarom straks zomaar onder water staan.

Inderdaad geen fraai gezicht en daarom reisden we naar de streek tussen Callantsoog en Den Helder die deze weken als een Mondriaan-schilderij ligt ingelijst tussen de Noordzee en het Noordhollandsch Kanaal. Daar valt namelijk ook de andere maanden van het jaar enorm veel te genieten. Prachtige, bijna lege stranden met mooie, vriendelijk geprijsde strandpaviljoens die het hele jaar worden bevolkt door de bezoekers van moderne en van alle comfort voorziene campings en bungalowparken. Een gebied dat bij uitstek is geschikt om heerlijk te fietsen of te wandelen. Dat laatste doen wij ook.

Helderse duinen

We lopen eerst de mooie, bijna maagdelijke Helderse Duinen in, waar we bijna onder de voet worden gerend door een roedel honden van een uitlaatservice. We volgen, van de schrik bekomen, een stil schelpenpad dat ons in Julianadorp aan Zee brengt. Eigenlijk één groot recreatiepark, waar we ook een tankwal passeren die de Duitsers nog hebben aangelegd. Ze verloren de oorlog, maar hebben inmiddels op vreedzame wijze toch weer het dorp ’bezet’. We zien zelfs hun vlag wapperen en Duits is de voertaal.

Het dorp uit komen we de eerste bollenvelden tegen. Nadat straks de boel weer is uitgebloeid, worden de bloemen gekopt, de bollen gerooid en de plantenrestanten op het land verbrand waarna de bollen met de hand worden gepeld. Vervolgens worden ze in schuren op hoge temperatuur gedroogd en ontsmet. In de herfst worden ze weer gepoot, waarna er op het land stro wordt verspreid en ingereden om de bollen tegen de vorst te beschermen.

Eerst nog een paar weken genieten van de kleurenpracht. We wandelen langs de bloembollenvelden naar Julianadorp via een graspad en passeren het terrein van tuindersvereniging Ooghduyne, een groene oase in de toch al paradijselijke omgeving. Want als we verder gaan, wandelen we over het terrein van het gelijknamige, bijzonder fraaie beachresort van Landal. Met onder meer een prachtig overdekt zwembad, negen-holes golfbaan, 284 villa’s en vijftig appartementen. Na een nieuwbouwwijk en meerdere fraaie villa’s te zijn gepasseerd, lopen we met aan weerszijden een prachtig, veelkleurig bloementapijt terug naar de kust. Ze bloeien maar kort, dus snel gaan!

Op eigen houtje

Een route voor diegenen die 6 mei niet kunnen aanhaken: start bij cafetaria Duinzicht, Callantsogervaart 1a, Julianadorp. Vanaf de parkeerplaats steekt u over naar Strandslag Drooghe Weert, waar u paaltje 1 van Wandelnetwerk Noord-Holland vindt. Ga vervolgens via 32-31-91-59-90-37-33-34-30 terug naar 1. Lengte 9 km, 95 procent verhard.

wandelnetwerknoordholland.nl

Eenmalige kans

Op zondag 6 mei wordt de jaarlijkse Bloeiend Zijpe Wandeldag georganiseerd. De 8, 15 en 30 km starten bij Land van Fluwel, Belkmerweg 65 in St. Maartenszee; de 7,5 en 20 km bij camping De Nollen, Westerweg 8, Callantsoog. Een week eerder (zondag 29 april) kun je een fietstocht van 35 km maken en op 5 mei is er gelegenheid om 7,5 km hard te lopen.

bloeiendzijpe.nl