Nieuws/Lifestyle
1996586
Lifestyle

Recept van de dag:

Radijschutney

Deze week mocht ik op de Sociëteit van studentenvereniging Minerva in Leiden jureren voor hun Corpschef 2018. Vier studententeams hadden al een voorronde overleefd. Die jongens en meisjes kookten niet alleen voor de jury maar ook voor een ’eigen’ tafel, waar gauw dertig man aan zat.

Wij, de jury, waren op een verhoging geplaatst. Dat was grappig, de grote feestzaal, de gedekte tafels, de grote chandeliers, ik voelde me als Perkamentus in een Harry Potterfilm.

Het is heel bijzonder om mee te maken dat koken bij de jeugd leeft. Deze gasten weten wat ze willen eten en ze doen het goed. Zomaar voor dertig man absoluut perfecte lamskoteletten meegeven, voor dertig man beef Wellington maken of zoals de winnaars een schitterende bavette! Top!

Voor bij ieder mooi vleesgerecht een simpel maar mooi bijgerecht dat werkt als een smaakverfrisser, je volgende hap is nog lekkerder. Rasp de radijzen, doe er een beetje zout over, laat even staan en knijp uit.

Meng de radijs met de Griekse yoghurt, de komijnzaadjes (even geroosterd in een hete koekenpan) flink wat fijngesneden munt (nu op z’n lekkerst) en een Spaanse peper, ragfijn gesneden. Laat een uur of twee in de koelkast trekken. Nog wat zwarte peper bij het serveren. Ook heerlijk bij gebakken plakken knolselderij. Erbij de Spicy Roger van Gulpener en Uiltje Brewing. Mensch, durf te vlammen!

Nodig voor bijgerecht:

•3 dl Griekse yoghurt

•200 gr radijs, geraspt en uitgelekt

•bos verse munt

•2 theel komijnzaad, geroosterd

•1 Spaanse peper, ragfijn gesneden

•2 draaien zwarte peper