Lifestyle/Gezondheid
2000339561
Gezondheid

Spreekuur: hoe vertel ik mijn kinderen dat ik kanker heb?

In Spreekuur beantwoorden specialisten, onder wie een tandarts, fysiotherapeut, oncoloog en seksuoloog/uroloog elke week een medische vraag van een lezer. Vandaag: Hoe vertel ik mijn kinderen dat ik kanker heb, en hoe kan ik het ze uitleggen?

(Jonge) kinderen voelen het vaak aan als er wat aan de hand is. Kinderen maken het dan in hun fantasie vaak veel bedreigender dan de werkelijkheid. Zeker als er niet over gepraat wordt: ’Dan zal het wel heel ernstig zijn’. Als ze denken dat een onderwerp te gevoelig ligt om te bespreken, houden ze hun vragen en/of gevoelens vaak voor zichzelf.

Openheid betekent overigens niet dat u alles in een keer moet vertellen. Geef niet te veel informatie tegelijk en gebruik woorden die kinderen goed begrijpen. Wat u vertelt, moet passen bij het niveau van uw kinderen en hun vragen. Het helpt om dit als ouder voor te bereiden zodat je de taal al tot je beschikking hebt tijdens zo’n moeilijk moment.

"Niet alles in een keer vertellen"

Daarnaast is het belangrijk om concreet te zijn (geen eufemismen) en korte duidelijke zinnen te gebruiken waardoor het kind de informatie goed kan verwerken. Ook is het goed dat een kind ’toestemming’ wordt gegeven om erover te praten of vragen te stellen.

Soms kan het helpen dat je als ouder zegt dat jij je vragen ook aan iemand stelt (bijvoorbeeld aan een geliefde of dokter). En je kunt ook zeggen dat je het soms zelf ook moeilijk of spannend vindt en dat je daarom soms verdrietig bent. Verder is het ook belangrijk dat ze weten wie nog meer weet dat hun vader of moeder ziek is. Kijk naar de verschillende milieus van het kind: sportverenigingen, school, etc. Dan kan het kind zelf kiezen met wie het praat. Op kankerspoken.nl staan nog veel meer tips.

Hebt u een vraag? Mail naar [email protected]