Nieuws/Lifestyle
2008601047
Lifestyle

Getest: de smeuïgste camembert

In VRIJ elke week een supermarktproduct onder de loep. Deze keer testen we camembert onder leiding van Felix Wilbrink.

Het is gedaan met camembert, tenzij wij nu besluiten tot de oprichting van een Vereniging tot het Bevorderen van de Welriekende Kaas. De nationale vervlakking strekt zich inmiddels ook uit tot de feestkaas bij uitstek. Ooit was er geen verjaardag denkbaar zonder een stukje camembert.

Maar er dreigt groot gevaar. Zelfs kaaswinkels voeren minder camembert. Camembert rijpt en die geur is overweldigend. Dat willen we tegenwoordig niet meer. In Nederlandse huishoudens eet men brie. Die smaakt bijna altijd nergens naar en heeft ook een veel minder opvallende geur.

"Feestkaas camembert helaas uit de gratie"

Snijd je een camembert open, dan hoort er heel langzaam een beetje kaas uit te lopen. De kaas huilt dan. Wij huilen mee vanwege het dreigende einde van deze heerlijkheid. Het eerste actievoorstel van de vereniging is dan ook om bij elk slappe-brieplankje in hoongelach uit te barsten: „Je bent pas echt jarig met rijpe camembert!”

Zoals altijd kochten we in de grote supermarkten. Het is ondoenlijk om alle kaaswinkels te bezoeken. Maar voor echte Camembert de Normandie moet je daar zijn. Wat je in supers krijgt, is echter lang niet slecht.

De proeverij trok heel veel liefhebbers op onze redactie en al na één ronde werd duidelijk wie de eerste en tweede plaats zouden innemen. Heel blij waren we met het vroeg afserveren van Le Rustique. De meest verkochte is echt niet altijd de beste.

Op z’n minst opvallend was dat de duurste, Isigny Ste Mère (meer dan 6 euro!) er ook snel uit lag; geen goede beurt van Marqt.

1. Camembert Saint Benoit

De proeverswaren idolaat. We haalden de stukken dan ook precies rijp uit de schappen van de Jumbo. Camembert Saint Benoit. Heerlijk, smeuïg, lekker, jammie! Met zulke kreten weet je

dat het goed zit. Met €1,33 voor 240 gram eigenlijk spotgoedkoop.

2. Ambassador

Eén proever had het door: de melk voor de Ambassador is kennelijk extra zoet. Dat vonden we heel lekker. Overigens ook hier perfect uit het schap. „Een kaas met een goeie na-kick”: leuke

opmerking. € 1,32 voor 240 gram.

3 ÖMA Beer

Camembert hoeft niet uit Frankrijk te komen. Net zoals Gouda over de hele wereld wordt nagemaakt. Bij Ekoplaza kochten we ÖMA Beer camembert uit het Duitse Lindenberg. Vonden we lekker: „Ziltig”, „zacht”. De enige bio van de lijst. € 2,35 voor 125 gram.

4 Saint Village

Pas bij de nummers 4 en 5 is sprake van tegenstemmers. Niet genoeg om niet zeer hoog te eindigen, natuurlijk. „Smeuïg en goed” staat tegenover „saai”. Maar uiteindelijk eindigt de Saint Village op de vierde plaats. Gekocht bij de SPAR. €2,35 voor 250 gram.

5 Witte Ossekop

Met gepaste trots, de Witte Ossekop van boer Spierings in Oss, jaja, in de top vijf. Camembert uit eigen land. En dan was-ie misschien niet eens ideaal, had nog wel een dagje kunnen rijpen.

Chapeau! €3,85, voor 200 gram.