Lifestyle/Reizen
2011224
Reizen

Hotel van de week: Fosshotel Glacier Lagoon

IJzig genieten in... IJSLAND!

Een goed bed, een fijne douche, een perfecte service. VRIJ kroont elke week een hotel tot hotel van de week. Dit keer: Fosshotel Glacier Lagoon in IJsland.

Het uitzicht is de grote blikvanger van mijn hotelkamer. Alsof je tegen een schilderij aanloopt. Weids is een understatement, want het IJslandse Fosshotel Glacier Lagoon ligt midden in een imposant niemandsland. Bergen in de rug, even verderop de immense Vatnajökull-gletsjer. Recht voor ons de oceaan.

We bevinden ons in het zuiden van IJsland, in Hnappavellir, en het zwarte, blokvormige hotel past perfect tussen de ongekende variatie aan bijzondere panorama’s. Op de heenweg passeerden we een dertig kilometer breed lavaveld waar de afgelopen 200 jaar diepgroene mossen op zijn gaan groeien. Afgewisseld met zwarte vlaktes van lavazand, doorsneden door glinsterend heldere bergbeken. Geen wonder dat de fantasyserie Game of thrones deels op IJsland is opgenomen.

Binnen overal aardekleuren en prachtig, Scandinavisch ogend design. De beroemde ’smeltende’ Melt-lampen van ontwerper Tom Dixon zijn op dit vulkaaneiland een heel passende keus geweest.

Het hotel is pas zo’n twee jaar open. Alles is nog heel nieuw en vooral brandschoon. Maar ook heel erg luxe, wat een welkome afwisseling is na vermoeiende bergtocht. Op het bed natuurlijk een superbehaaglijk dekbed, maar ook een huiselijk geruite deken. Niet dat die nodig is, want binnen is het aangenaam warm.

Wel fijn om even over je heen te trekken als je op het ingebouwde bankje bij het raam van het uitzicht geniet.

Het restaurant is van hoog niveau. Wel aan de prijs, zoals alles in IJsland. Aan de bar kan uit een kleinere kaart worden gekozen. Attent: tegen een redelijke vergoeding kan je tijdens het ontbijt een lunchpakket klaarmaken, inclusief fruit en flesjes sap.

Het hotel is een perfecte uitvalsbasis voor belangrijke bezienswaardigheden zoals de ijzige gletsjerlagune Jökulsárlón en het zwarte-diamantenstrand, zo genoemd omdat hier stukjes glinsterende gletsjer aanspoelen. Ga vooral ’s nachts even naar buiten om bij helder weer naar de sterrenhemel te kijken. Ongekend door de afwezigheid van verlichting.

In ’t kort

Interieur

Noordelijk design, strak, aardetinten.

Ligging

In het zuiden (Hnappavellir) in onaards ogend niemandsland.

Service

Een 24-uursreceptie en een wasservice.

Praktisch

Voldoende parkeergelegenheid en tijdens het ontbijt kan een lunchpakket worden gemaakt.

islandshotels.is