Lifestyle/Reizen
2011244
Reizen

48 uur in...

Dit zijn de leukste adresjes in Havana!

Havana kent enorme contrasten tussen arm en rijk, maar iedereen geniet er van de zon, muziek en dans, flirten, rum en handgemaakte sigaren. Havana is HOT, weet fan Jeroen Hendriks.

SHOPPEN

Snuisterijen

Havana is geen winkelparadijs zoals Londen of New York, maar er is steeds meer te koop. Ook in de hogere prijsklassen. De bekendste winkelstraat in Oud Havana is Obispo met tal van kleine winkeltjes met snuisterijen, cafés zoals schrijver Hemingway’s favoriete hangout El Floridita en een mooie oude apotheek.

Kunst

Er zijn verschillende leuke marktjes voor onder meer kunst en boeken in Havana. De kunstmarkt in de weekenden op de Paseo del Prado, de prachtige boulevard in Oud Havana tussen de Malecon en het Parque Central, is een aanrader. Almacenes San Jose aan de Ave del Puerto is een kunsthal vol schilderijen, beelden, houtsnijwerk en snuisterijen. Heerlijk om in rond te dwalen.

Bakkie?

Cuba staat ook bekend om zijn koffie. En dat zijn lekkere straffe bakkies. Bij café El Escorial kun je niet alleen lekker proeven op het terras, maar er worden ook zelf bonen gebrand en desgewenst gemalen. Een pondje echte Cubaanse koffiebonen past altijd wel in de bagage voor thuis. Mercaderes 317, Plaza Vieja

DOEN

Oude sleeën

Absoluut de leukste manier om de stad te verkennen is per taxi. En dan geen yellow cab met airco, maar een oude Amerikaanse slee. Havana is een rijdend automuseum. En menige Ford of Buick is inmiddels keurig gerestaureerd en brengt jou met een grijns van oor tot oor langs alle historische bezienswaardigheden, maar ook langs de megalomane bouwwerken die zijn opgetrokken sinds de revolutie van Fidel Castro en Che.

Rokertje

Wie Havana zegt, zegt longfiller-sigaren. Een aantal sigarenfabrieken, waaronder La Corona (onder meer Partagas en Romeo y Julieta) is te bezoeken. Een rondleiding geeft een boeiend inkijkje in de totstandkoming van die rokertjes en de fraaie kistjes waarin ze worden verpakt. Alles wordt met de hand gemaakt! Wie zijn favoriete sigaren (het kan zeer lonen) wil kopen, doet dat het best in een officiële winkel (Casa del Habano of Habanos Specialist). Kopen via-via of op straat, leidt in vrijwel alle gevallen tot de aanschaf van fopsigaren. En dan gaat het ‘koopje’ alsnog in rook op. Galiano Street 93.

Stappen

Voor een ‘ouderwets’ avondje uit ga je naar de wereldberoemde Club Tropicana. Opgericht in 1939 en nog steeds zijn de shows een brok entertainment. Dansers, zangers en musici zetten hun (soepele) beste beentje voor en verzorgen een spectaculaire show in de buitenlucht. Adres: 72A La Habana. Een andere fameuze act van weleer The Buena Vista Social Club treedt, met nog twee krasse artiesten in de gelederen, elke dinsdag en zaterdag op in Salon 1930 in Hotel Nacional.

GENIETEN

Broeierig

Dé hotspot in Havana van het moment, voor met name wat jonger publiek, is bar-nachtclub Fantasy. Feesten in de populaire wijk Miramar tot het licht wordt. Bereid je voor op enige wachttijd om binnen te komen. Adres: Calle 7A E 68 y 70. Een klassieke ’foute’, maar boeiende nachtclub is Salon Rojo naast hotel Capri op de Calle 21.

Knus

Een heel andere kant van Havana vind je bij Conde de Villanueva. Achter de onopvallende deur gaat een oase van rust schuil met onder meer een hostel, een sigarenlounge en een restaurantje in de binnentuin waar je prima Cubaans kunt eten zoals paella en congris (klassiek gerecht van witte rijst, zwarte bonen en kip). Calle Mercaderes No 202, Oud Havana.

Uitzonderlijk

Wie niet warm loopt voor de lokale specialiteiten kan zijn hart ophalen bij Sloppy Joe’s Bar naast Hotel Parc Central. Niet zomaar een hamburgertent. Het restaurant heropende in 2013 na 48 jaar gesloten te zijn geweest. In de jaren ’40 en ’50 was het de hotspot voor beroemde Amerikanen, maar het handelsembargo hield de Amerikanen weg en een brand deed de das om. Binnen is de geschiedenis te bewonderen en de hamburgers zijn echt heerlijk. Agramonte, La Habana.

SLAPEN

Goedkoop

De goedkoopste manier om te overnachten is een casa particular. Dat is allang niet meer bij Cubanen in huis, want dan douche je ook koud en kun je de wc niet doortrekken. Nee, menig wat beter gesitueerde Cubaan verhuurt een huis of appartement vlakbij het zijne en verzorgt ook nog eens een prima ontbijtje. Te boeken via een touroperator of airbnb.

Historisch

Hotel Nacional de Cuba is niet goedkoop, maar een must see. Om te logeren of alleen een rondleiding met cocktail in de bar die volhangt met foto’s van beroemdheden die er sinds de opening in 1930 logeerden. Geheel in koloniale stijl en ooit in handen van de mafia. Vergeet de tuin met zicht op zee en de beroemde Malecon niet! Calle 21 y O, hotelnacionaldecuba.com

Superdeluxe

Wie echt voor (blad)goud wil gaan, kiest het recent geopende Gran Hotel Manzana Kempinski La Habana (5*+). In het centrum van de stad genieten van een zwembad op het dak en alle denkbare luxe en comfort. kempinski.com/Cuba/La-Habana

Zo kom je er

De Cubaanse hoofdstad ligt op zo’n 8000 km afstand van Amsterdam. KLM vliegt dagelijks rechtstreeks tussen Schiphol en Jose Marti Airport (heen bijna 11 uur, terug ruim 9). Maar er zijn tal van goedkopere chartermogelijkheden, bijvoorbeeld via Brussel of Madrid. De reistijd wordt dan wel wat langer.