Lifestyle/Gezondheid
2011550546
Gezondheid

Zo lang duurt het voordat je in slaap valt na het gebruik van social media-apps

Veel mensen checken nog even de laatste updates van van hun (digitale) vrienden op sociale media voordat ze gaan slapen, maar heel goed voor de nachtrust is dat niet. Even scrollen door je Instagram- of Facebookfeed kan er namelijk voor zorgen dat je vervolgens veel meer tijd nodig hebt om in slaap te vallen. Dit zijn de apps die de meeste tijd snoepen van je bedtijd.

De Amerikaanse website Sleepjunkie onderzocht het gebruik van sociale media-apps onder 2012 Amerikanen vlak voordat ze naar bed gaan. Daarbij werd elke deelnemer gevraagd om een smartwatch te dragen die registreerde hoe lang het duurde voordat zij in slaap vielen.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de app TikTok de slaapkwaliteit het meeste beïnvloedt. De mensen die deze app openden, deden er namelijk een uur zeven minuten over om vervolgens in slaap te vallen. Bovendien bestond de slaapcyclus onder TikTokgebruikers uit slechts 14% REM-slaap, oftewel diepe slaap. Dat is de helft van de aanbevolen hoeveelheid voor volwassenen.

De mensen die Instagram en Snapchat openden, deden er gemiddeld respectievelijk 58 en 56 minuten over om in slaap te vallen. Hun slaapcyclus bestond uit 15,5% en 16% REM-slaap.

Ter vergelijking: de mensen die voor het slapen gaan niet op sociale media gingen, deden er gemiddeld 25 minuten over om in slaap te komen.

Benieuwd hoe het met andere sociale media-apps zit? Sleepjunkie zette deze gegevens op een rij:

Twitter – 18% / 50 minuten

Facebook – 19.5% / 45 minuten

Pinterest – 19.5% / 38 minuten

YouTube – 19.5% / 32 minuten

WhatsApp – 21% / 34 minuten

Reddit – 21.5% / 35 minuten

Tumblr – 21.5% / 39 minuten

Adrenaline

Maar hoe komt het dan dat sociale media zo veel invloed hebben op onze nachtrust? Volgens experts komt dat onder andere door het blauwe licht dat door je telefoonscherm wordt uitgestraald, waardoor je alerter wordt.

Ook zorgen apps als TikTok en Instagram voor de afgifte van adrenaline en dopamine, wat voor een gelukzalig gevoel kan zorgen en maakt dat we maar door blijven scrollen.