Nieuws/Lifestyle
2015752
Lifestyle

Culinair

Recept: dulse taartjes met stoofperen

Het geniale perentaartje met zeewier. Recept op onze website!

Het geniale perentaartje met zeewier. Recept op onze website!

Koken met zeewier nog iets voor hipsters? Vergeet het maar. Binnen een jaar is koken met zeewier heel erg gewoon. Zo gewoon als aardappels. Zeewier als groente, zeewier in de burger, in de lasagne, ja, zelfs in de perentaart. Dit recept van zeewierchef Toine Wilke is er een om je vingers bij af te likken.

Het geniale perentaartje met zeewier. Recept op onze website!

Het geniale perentaartje met zeewier. Recept op onze website!

Dessert – 2 personen

Bereidingstijd 60 minuten

Ingrediënten

50g boter + extra om in te vetten en de dulse in te bakken

100 g bloem + extra om het werkvlak te bestuiven

15 g suiker

1 snufje zout

1 ei, losgeklopt

5 g gedroogde dulse, in stukken van ca. 1 cm

150 g gekookte stoofperen, uitgelekt en in blokjes van ca. 1 x 1 cm

2 el vocht van gekookte stoofperen

1 el geleisuiker

½ tl kaneel

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet 2 kleine taartvormen in met boter en bestuif vervolgens met bloem.

Maak het deeg door in een keukenmachine de boter, bloem, suiker, het zout en de helft van het losgeklopte ei tot een kruimelig deeg te vermengen. Kneed met de hand verder tot een samenhangend deeg.

Bestuif een schoon werkvlak met bloem. Rol het deeg uit tot een grote lap van iets minder dan 0,5 cm dik en steek hier rondjes uit ter grootte van de bodems van de bakvormen. Beleg de bodem van beide vormen met de uitgestoken deegrondjes en bekleed de zijkanten met een even dikke laag van de rest van het deeg.

Smelt 1 eetlepel boter in een pan bak de dulse 2 minuten op hoog vuur, tot hij verkleurt (van roodbruin naar groen). Voeg de stoofperen, geleisuiker, kaneel en het vocht van de stoofperen toe, en verwarm het geheel tot het flink heet is. Laat 20 minuten afkoelen en vul dan de holtes met dit mengsel.

Bestrijk met een kwastje de bovenstaande randen van het deeg met de rest van het losgeklopte ei. Bak de taartjes ca. 35 minuten in de oven, tot ze gaar en bruin zijn. Laat ze even buiten de oven afkoelen in de vorm. Keer dan voorzichtig de vorm om en ‘tik’ de taartjes eruit.