Nieuws/Lifestyle
2017319
Lifestyle

Als twee druppels water

Deze mensen hebben hun dubbelganger gevonden

Evelien Jansen: „Ik word regelmatig voor een 
ander aangezien.”

Evelien Jansen: „Ik word regelmatig voor een ander aangezien.”

Het fenomeen dubbelgangers is even interessant als onontdekt. Onderzoeken spreken elkaar tegen over de kans dat je een lookalike hebt. Des te bijzonder dat sommige mensen hun evenbeeld kennen en zelfs hebben ontmoet!

Evelien Jansen: „Ik word regelmatig voor een 
ander aangezien.”

Evelien Jansen: „Ik word regelmatig voor een ander aangezien.”

’Veel mensen lijken op mij’

Evelien Jansen (29), uit Utrecht, zelfstandig ondernemer, heeft meerdere dubbelgangers. Ze richtte een Facebook-groep op om met hen in contact te komen.

„Op feestjes, netwerkgesprekken, in restaurants of gewoon in de stad; regelmatig word ik voor iemand anders aangezien. Een van hen is degene van wie ik de kamer heb overgenomen. Toen ik in Utrecht kwam wonen, nam ik de kamer over van Roos die vijf jaar op dit adres woonde. Tijdens het verhuizen vroeg de buurvrouw waarom ik de avond ervoor een feestje had gegeven... In huis kwamen vaak mensen op bezoek die me voor Roos aanzagen, dus kreeg ik de bijnaam de ’nieuwe Roos’. Een andere keer had mijn vriend me hand in hand met een andere jongen in de stad zien lopen. Hij ging er direct op af om verhaal te halen. Van dichtbij zag hij dat het iemand anders was, waarna hij me lachend belde. Kennelijk heb ik veel dubbelgangers. In een half jaar tijd ben ik al in vier restaurants in Utrecht waar ik voor het eerst binnenliep, aangesproken met ’Wat leuk dat je er weer bent!’ Supergrappig. Daarbij zijn alle lookalikes die ik tot nu toe heb ontmoet, heel aardig.”

’Indruk gemaakt’

Suzanne van der Velde: „Je bent uniek door hoe je in het leven staat.”

Suzanne van der Velde: „Je bent uniek door hoe je in het leven staat.”

Suzanne van der Velde (30) als vrijwilliger actief als zwemjuf en cliëntenraadslid, heeft een aantal dubbelgangers.

„Ik heb psychische problemen en in 2009 kwam ik op de crisisafdeling Monica tegen. We wisselden gegevens uit, hoewel ik daar normaal niet zo van hou. In onze gesprekken kwamen we erachter dat de politie dacht dat ik Monica was en zij Suzanne. We hebben nog steeds contact en vooral in de beginjaren kreeg ik regelmatig een berichtje dat ze weer Suzanne was genoemd. Ik schijn ook te lijken op een vrouw die vaak verward met een vogeltje op straat loopt. Mijn yogadocente vertelde me begin dit jaar dat ik in alles, hoe ik in het leven sta en me gedraag, lijk op Dana Falsetti die zij op Instagram volgt. Dat vind ik heel speciaal. De docente was een invaller en ziet me dus niet wekelijks, maar blijkbaar heb ik flinke indruk op haar gemaakt om met een Instagram-yogagrootheid te worden vergeleken. Ik kan mijn gezicht en lijf wel in haar zien, zeker als ik mijn lenzen in heb. Ze heeft voornamelijk langer haar. Het is een compliment, maar je bent uniek door hoe je in het leven staat en wat je ermee doet.”

’Grappig verhaal’

Bas Rotgans: „Goed verhaal!”

Bas Rotgans: „Goed verhaal!”

Bas Rotgans (45) uit Overveen, freelance content manager, lijkt op Ben Lester, toetsenist van de band Tallest Man on Earth.

„In de zomer van 2016 was ik met mijn vriendin bij een openluchtconcert van Tallest Man on Earth in Bloemendaal. Wij zaten helemaal rechts op de tribune en er kwamen een paar keer bekenden langs die grapten dat ik op de toetsenist van de band leek. Maar wij keken de man die Ben Lester bleek te heten, op zijn rug, dus ik wimpelde het af. Aan het einde van het concert viel me de gelijkenis opeens op. Toen liepen we naar beneden voor een praatje en om een foto te maken. Eenmaal naast elkaar zagen meer mensen de gelijkenis, al was Ben niet overtuigd. Totdat hij de foto’s zag. Toen ik die op Instagram zette, viel het ineens nog meer op: de kale kop, de tiendagenbaard, de genereuze lach. We droegen die avond ook min of meer hetzelfde overhemd, wat de gelijkenis misschien versterkte. Ben droeg een soort cowboyhoed met een brede rand die ik zelf nooit zou dragen. Een goed verhaal voor op een verjaardag!”

’Dezelfde pretoogjes?’

Dorette de Gier: „Mijn mimiek en humor zijn hetzelfde.”

Dorette de Gier: „Mijn mimiek en humor zijn hetzelfde.”

Dorette de Gier (48) uit Den Bosch, voormalig secretaresse en eindredacteur, lijkt op Brigitte Kaandorp.

„Mijn toenmalige vriendje wees me er 15 jaar geleden op. Ik kende Brigitte Kaandorp niet, maar ik zocht haar op internet op en vond haar geweldig. Ik heb niet alleen uiterlijk iets van haar weg, maar ook in mijn manier van bewegen, mijn mimiek en mijn humor. Ik hoorde het steeds vaker: ’Zeg, ben jij niet...?’ Ik zie de gelijkenis ook wel als ik mijn bril afzet: de krullen, het lange smalle gezicht, misschien de pretoogjes. In april 2016 heb ik haar ontmoet. Ze vroeg waarom ik haar zo graag wilde ontmoeten. Toen ik zei dat ik vaak hoor dat ik op haar lijk, glimlachte ze, maar zij ging er niet op in. We hebben het nog even over haar zuivere zang gehad, ze signeerde de dvd-box en cd en toen was het alweer voorbij. Best leuk om op haar te lijken, maar verder ben ik vooral ik. Had ik op Doutzen Kroes of op helemaal niemand geleken, dan had ik daar prima mee kunnen leven.”

Zoek je evenbeeld

Zelf op zoek gaan naar je dubbelganger kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een duidelijke profielfoto in Google Afbeelding te uploaden. Kies voor de optie ’visueel vergelijkbare afbeeldingen’ en wie weet kom je oog in oog met iemand die verdacht veel op je lijkt. Ook zijn er veel sites die voor jou op zoek gaan zoals I Look Like You, Find my doppelganger en Twin Strangers. De app Twin2me zoekt naar je celebrity-dubbelganger. Voor alle digitale zoekmachines geldt dat het met een korreltje zou dient te worden genomen, maar grappig is het wel.